Heb je plannen om je woning te isoleren? Dan heb je ongetwijfeld al eens van de isolatiematerialen PUR (polyurethaan) en PIR (polyisocyanuraat) gehoord. Beide materialen hebben een aantal zaken gemeen, maar er zijn ook belangrijke verschillen. Hieronder vind je alvast een handig overzicht van de voornaamste raak- en verschilpunten.
PIR isolatie: een verbeterde versie van PUR isolatie
- PUR en PIR zijn allebei vervaardigd op basis van petrochemische grondstoffen en zijn een kunststofschuim, gebruikt voor warmte-isolatie.
- Het verschil zit vooral in de prestaties. PIR is namelijk een ‘verbeterde versie’ van PUR.
- PIR verschilt van PUR door een hogere isolatiewaarde en een grotere brandveiligheid (vooral op het gebied van ontwikkeling van rookgassen).
- Daarnaast biedt PIR een betere dimensionale stabiliteit en een verhoogde drukvastheid.
- De milieuimpact van beide isolatiestoffen zijn hetzelfde. Ze zijn niet schadelijk voor de gezondheid, maar worden beschouwd als milieuonvriendelijk omdat tijdens het productieproces niet ecologische stoffen gehanteerd worden.
- Deze kunststoffen zijn vrij licht, wat mooi meegnomen is tijdens de plaatsing.
- De isolatieplaten nemen quasi geen vocht op, zeker als ze afgeschermd worden met een beschermende alu-folie
PUR versus PIR: voor welke toepassingen zijn ze geschikt?
- PIR isolatie is verkrijgbaar in de vorm van isolatieplaten en wordt gebruikt als thermische isolatie voor diverse onderdelen van de woning: hellende daken, vloeren, spouwmuren, platte daken. Ze hebben meestal een dampdichte laag aan twee zijden, zodat een apart dampscherm overbodig wordt. De naden worden wel goed afgedicht met tape.
- De pir-platen worden soms uitgerust met ander isolatiemateriaal zoals glaswol. Eén zijde krijgt dan een dunne laag minerale wol om oneffenheden in de muur weg te werken.
- Deze isolatie is vooral nuttig op plaatsen waar weinig ruimte en toch een hoge warmteweerstand nodig is.
- Net zoals PIR kan PUR isolatie in platen aangeleverd worden.
- Omwille van de brandtechnische verbetering wordt bij renovaties echter vooral voor PIR geopteerd. PUR wordt meestal gebruikt in schuimvorm, bijvoorbeeld bij vloerisolatie, voor het navullen van spouwmuren of om gaten en kieren af te dichten bij andere isolatiematerialen.
PIR: nog betere isolatiewaarde dan PUR-isolatie
- Of een materiaal goed of slecht isoleert, wordt uitgedrukt in de lambda-waarde. Een lage lambda-waarde betekent dat de warmte niet goed geleidt en dat het materiaal dus een goede isolator is. Kortom: hoe lager, hoe beter.
- De meeste isolatiematerialen hebben een lambdawaarde tussen de 0,030 W/mK en 0,040 W/mK.
- Van PURisolatie ligt de waarde tussen de 0,023 en de 0,032 W/mK, wat aantoont dat het om een uitstekende isolator gaat.
- Maar PIRisolatie scoort nog iets beter met een lambdawaarde tussen 0,023 en 0,026 W/mK.
PUR versus traditionele isolatie?
Over het algemeen ben je beter af met PIR omwille van de betere eigenschappen en isolatiewaarden. Dat vertaalt zich natuurlijk ook in een iets hogere investering.
Kies je toch voor de goedkopere versie? Weet dan dat ook PUR heel wat voordelen biedt ten opzichte van andere isolatiematerialen en –technieken.
- Naadloze aansluitingen: Gespoten PUR wordt in een vloeiende beweging op de juiste dikte aangebracht in kieren, spleten, hoeken en holtes. Ook moeilijke aansluitingen of naden worden perfect opgevuld. Gedaan met luchtlekken en koudebruggen.
- Thermische eigenschappen: Met een meer dan behoorlijke lambdawaarde scoort PUR beter dan andere isolatiematerialen. Zelfs met een minimale isolatiedikte.
- Snelle uitvoering: De uitvoering is helemaal niet arbeidsintensief en na een paar minuten al klaar voor de volgende fase van de isolatie. Zo wordt tijdverlies op de werf vermeden.
- Ruime toepassing: PUR spuit je op zowat elke ondergrond: steen, hout, metaal, beton, … Zolang het maar om een droog oppervlak zonder stof of vet gaat.
- Licht en drukvast: PUR combineert een licht gewicht met een maximale sterkte. Dat komt vooral door de samenstelling: gesloten cellen opgevuld met lucht.
- Duurzaam: Andere isolatiematerialen zoals stijve isolatieplaten en dekens uit glaswol of rots durven wel eens krimpen of uitzakken. Gevolg? Aansluitingen komen los, er ontstaan spleten, koudebruggen, … Met PUR vermijd je die risico’s. En het is ook bestand tegen schimmel, corrosie of andere vormen van slijtage. Je bent dus verzekerd van een lange termijnresultaat.
- Milieuvriendelijk en gezond: PUR is vrij van schadelijke stoffen voor het milieu. Je renovatiecoördinator heeft relatief weinig PUR nodig voor een goede isolatie, wat scheelt in het transport. En de goede isolatiewaarde resulteert in minder uitstoot. Er zitten geen vezels in PUR, belangrijk voor mensen die aan een stofallergie of longaandoeding lijden. Het spuiten van PUR gebeurt nauwgezet en proper, want er blijven geen afvalresten achter.
PUR of PIR? De renovatiecoördinator brengt raad!
Twijfel je nog bij welk type isolatie jouw woning nu het meest gebaat is? Schakel dan de hulp in van een renovatiecoördinator. Wij bekijken samen met jou alle opties en staan in voor de opvolging van A tot Z!