Oud huis renoveren

Oud huis renoveren

Oude huizen hebben hun charme, zeker als het gaat om een oud herenhuis uit de jaren ’30. Maar ook in woningen uit de jaren ’70 vind je vaak architecturale hoogstandjes of unieke accenten. Enige nadeel? Verborgen gebreken en gedateerde infrastructuur of indelingen. Grootste uitdaging? Ze in hun oude glorie herstellen.

Een oud huis renoveren doe je dan ook best met een goed plan. Waarmee hou je rekening voor je begint?

Klik hier om vrijblijvend contact op te nemen

Tips en tricks voor het renoveren van oude huizen

1. Wees realistisch

Zelfkennis is het begin der wijsheid en dat geldt zeker ook voor het renoveren van oude huizen. Erg verleidelijk, maar wil je ook écht aan zo’n avontuur beginnen? Beslis samen met je partner hoever je wilt gaan en hoeveel budget je wilt en/of kunt investeren.

2. Informeer je

Een oude woning vernieuwen loont absoluut de moeite, maar je komt niet graag voor verrassingen te staan. Laat je dus zeker goed informeren door je renovatiecoördinator en/of architect/aannemer, zodat je een goede inschatting kunt maken van de timing en de kosten (bis). Vraag raad aan ervaren experts met de juiste specialisatie.

3. Koester de authentieke waarde

Oude huizen bevatten vaak details die het een uniek karakter bezorgen. Hoge plafonds, glas-in-loodramen, paneeldeuren, … Het zou zonde zijn om die overboord te gooien, tenzij ze al weg zijn. Tijdens eerdere renovaties is niet altijd rekening gehouden met de authenticiteit en dat is jammer. Tip: ga op zoek naar de oorspronkelijke plannen, de eerste plattegrond met de originele indeling. Op die manier herstel je de woning weer in haar oorspronkelijke waarde.

Toch liever een heel andere invulling? Een praktischer indeling? Ook dan helpen de oorspronkelijke plannen om inspiratie op te doen. Of om de stabiliteit van je woning in te schatten.

4. Bepaal de juiste prioriteiten

Waar begin je mee? Een oud huis vertoont vaak heel wat gebreken en een juiste volgorde garandeert een vlot verloop van de werken.

  • Funderingen: Een goede indeling/structuur en stabiliteit vormen de basis.
  • Dak: Eerst een droge woning, daarna de rest.
  • Gevel: Scheuren, slechte voegen en versleten metselwerk laat je verwijderen of herstellen. En natuurlijk denk je ook hier aan een goede isolatie.

Als de verpakking goed zit, begin je aan de binnenwerken: elektriciteit, sanitair, verwarming, muren, vloeren, keuken, badkamer, …

 

Oud huis renoveren met Renoffice?

Wil je weten waar je aan begint of wat je mogelijkheden zijn bij het verbouwen van je oude woning? En met welke investering je dan best rekening houdt? Neem contact op met je renovatiecoördinator. Onze experts komen graag langs en geven jou advies op maat.

 

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

  • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
  • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
  • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
  • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.