Kelder waterdicht maken

Kelder waterdicht maken

Vochtigste plaats van woning

De kelder is de vochtigste ruimte in huis. Logisch, want hij bevindt zich helemaal of gedeeltelijk onder de grond. Stijgend grondwater, barsten, scheuren en zouten veroorzaken hardnekkige vochtproblemen. Denk maar aan loskomende verf en nare geuren in de kelder. Maar ook hevige regenbuien, riolen die het regenwater niet meer kunnen afvoeren en verstopte rioleringen zorgen voor heel wat ellende.

Gevolg? Een nuttige ruimte van je huis wordt onbruikbaar.

In een nieuwbouwwoning blijft de kans op vochtproblemen beperkt, zeker na de eerste drie jaar. Maar in iets oudere woningen is de diepste ruimte dikwijls niet waterdicht. Je krijgt dan last van natte muren, schimmels of een ondergelopen kelder. Zelf het probleem oplossen? Als het kan, maar meestal doe je een beroep op een expert om je kelder waterdicht te maken.

Vochtproblemen treden meestal op in het najaar en de winter, want dat zijn ook de natste periodes van het jaar. Boosdoeners zijn vooral stijgend grondwater, stevige regenbuien en ontdooiende sneeuw. Heel vervelend natuurlijk, maar gelukkig bestaan er oplossingen.

Klik hier om vrijblijvend contact op te nemen

Nuttige ruimte

Toch een tegenvaller als u die extra kelderruimte niet kan benutten. Bedenkt u zich eens goed wat u er allemaal wel niet mee zou kunnen doen. Uw kelder waterdicht maken moet dan ook zo snel mogelijk gebeuren. Wat zou het toch zonde zijn om die extra ruimte niet te benutten als:

  • Woonruimte
  • Kantoor
  • Bergplaats
  • Opslagruimte
  • Speelruimte voor de kinderen
  • Hobbyruimte
  • Of….had u altijd al een wijnkelder willen hebben?

Kortom, een kelder is tegenwoordig niet meer de diepste kamer van je woning. Je kunt er alles van maken, maak van je dromen werkelijkheid!

 

Zelf kelder waterdicht maken

Zelf een kelderdichting uitvoeren? Dat is mogelijk als er zichtbare scheuren en gaten in je bergruimte zitten die de vochtigheid veroorzaken. Wees er dan wel zeker van dat dit ook het daadwerkelijke probleem is van de vochtigheid. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat er sprake is van andere niet-aanwijsbare redenen. De beste oplossing bij zichtbare gaten zal een waterdichte pleister zijn. Een vochtprobleem is een specialistisch probleem, wij adviseren u dan ook contact op te nemen met een specialist. Mocht u het probleem desondanks toch eerst zelf willen proberen op te lossen, volg dan onderstaande stappen:

  1. Vul de zichtbare scheuren en andere gaten in de binnenmuur op met een waterdicht vulmiddel. Een goed product om hierbij in te zetten is de waterdichte mortel. Wanneer je dit product op een juiste manier gebruikt, mag je erop vertrouwen dat jouw muur voldoende afgedicht wordt. Je kunt dit proces het beste 2 à 3 keer herhalen, want het vulmiddel krimpt meestal tijdens het drogen.
  2. Indien je last hebt van vochtige muren, dan adviseren wij je om de waterdichte pleister dik aan te brengen met een brede kwast. Het is van belang om het smeersel zorgvuldig aan te brengen, zodat de muur goed doordrongen is. Let wel eventjes op dat je de juiste type waterdichte-pleisters hebt voor de basement. Dit zit hem met name in het feit hoe groot je probleem is (vochtige of echt natte muren).
  3. Wanneer je bezig bent om de basement waterdicht te maken, lijkt het ons verstandig om de vloer meteen mee te pakken. Voor de behandeling van de vloer kan je dezelfde pleister gebruiken als die van de muren. Indien je vloer helemaal droog is, dan is het advies om een speciale coating te gebruiken. Deze zogenoemde PU-coating is door de laagdikte goed aan te raden voor de keldervloer. Het materiaal is waterdicht en beschermt de vloer tegen hardnekkige vloeibare middelen.
  4. Zodra je het vulmiddel, of de pleister hebt aangebracht moet het drogen. Laat hierbij uw basement zo goed mogelijk ventileren. Na ongeveer 12 uur drogen is er zichtbaar resultaat te zien. Indien u nog enkele natte plekken signaleert, dient u deze opnieuw te behandelen. Net zolang totdat er geen natte plekken meer waarneembaar zijn.

 

Je kelder waterdicht laten maken

Afdichting mogelijkheden door een specialist

Een vochtvrije benedenruimte is dierbaar voor vele mensen. Totdat sommige mensen weleens schrikken van de prijs die gevraagd wordt. Hierbij wordt vaak vergeten dat deze werkzaamheden zeer specialistisch zijn. Let op: in een aantal situaties kunt u gebruik maken van subsidie van de overheid. Met name wanneer uw ondergrondse verdieping in bijzonder slechte staat verkeerd. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat er voortdurend een laagje water in uw onderverdieping staat. Of misschien heeft u zélf al een aantal keren geprobeerd om de ruimte vochtvrij te krijgen. Zetten al uw inspanningen geen zoden aan de dijk? Bel dan de specialisten van Renoffice om uw probleem zo snel mogelijk aan te pakken! Een aantal oplossingen die wij bieden zijn onder meer injecteren, bekuiping of drainage.

vocht kelder

Kelder injecteren

Een veel voorkomende aanpak tegen vochtproblemen is injecteren. Injecteren wordt vaak gebruikt wanneer er sprake is van opkomend vocht in de muur. Door een water bestrijdend materiaal in de keldermuur te spuiten wordt het opkomende vocht gestopt.

Bekuiping

Een gebruikte manier om vochtbestrijding goed uit te voeren is de bekuiping. Wat gebeurt er nu in een dergelijk traject? Voorafgaande aan de hele operatie wordt de ruimte rondom uw woning/onderverdieping afgegraven. Vervolgens wordt beoordeeld en bekeken waar er mogelijk lekkage is. De wanden worden hierna voorzien van een speciaal middel en vervolgens wordt de wand behandeld met een soort cement. Hierdoor kan het vocht niet langer uw huis binnendringen. Zodra daadwerkelijk vast is komen te staan dat er geen vocht meer binnenkomt, beginnen we met het aanbrengen van een folie. Dit proces bestaat uit meerdere lagen, die steeds pas aangebracht kunnen worden zodra de vorige lagen droog zijn. Het gehele proces van bekuiping kan zo een aantal dagen in beslag nemen. Echter is dit natuurlijk afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

Drainage in de kelder

Een veel andere gebruikte vorm van vochtbestrijding is het drainagesysteem. Hierbij wordt het grondwater afgevoerd door een buis die in de vloer wordt gelegd. Je hebt echter wel verschillende drainage-technieken. De gekozen techniek is afhankelijk van het type vloer en probleem wat u heeft. De meest voorkomende behandelingen zijn:

  1. Bij randdrainage wordt er een stenen goot gemaakt die wordt afgehecht met een waterwerend cement. Water dat alsnog via de randen (waar stenen en betonnen muur samenkomen) omhoogkomt, wordt via deze goot afgevoerd.
  2. Zodra er gekozen wordt voor een vloerdrainage wordt de kelder voorzien van een put. Hier bovenop wordt de vloer vervolgens voorzien van stroken membraan. Door de bijzondere vorm van dit materiaal wordt het vocht naar de put afgevoerd.
  3. De wanddrainage is de meest intensieve behandeling voor uw vochtprobleem. Eerst wordt een nieuwe muur geplaatst. Vervolgens worden er, net zoals bij de vloerdrainage, stroken membraan geplaatst (maar nu op de wand). Water wat nu nog binnenkomt verdwijnt via het membraan naar beneden. Om deze reden moet er vervolgens ook nog een vloerdrainage worden aangebracht.

 

Kelderdichting: veel gemaakte fouten

Helaas gaat het weleens fout als je de verkeerde renovatiepartner kiest of zelf de handen uit de mouwen steekt. De meest voorkomende fouten bij het dichten van een kelder?

  • Kelder onvoldoende diep: Aannemers hebben weleens schrik om een kelder te diep te steken Voor vochtproblemen maakt het nochtans niets uit. Een diepe kelder neemt niet méér water op dan een ondiepe.
  • Kelderdichting blijft onder maaiveld: Klassieke misser: je aannemer bouwt de kelder en de woning vanop de welfsels maar vergeet de onderste lagen stenen te dichten. Gevolg? Ze laten vocht door en dat sijpelt door langs de naden. Een ramp voor je muren en vloer. Zelfs je chape moet er weleens aan geloven.
  • Drainage op de verkeerde plaats: Een drainage vermijd je beter aan de voet van de kelder of onder de keldervloer. Je pompt gegarandeerd fijn slib weg en dat is nefast voor de fundamenten van je woning. Gevaar op verzakkingen, scheuren en barsten.
  • Aansluitnaden slecht gedicht: Een vaak voorkomende oorzaak van water in de kelder. Met een injectieslang valt het probleem gelukkig eenvoudig op te lossen.

Liever geen risico nemen? Dan huur je een expert in met jarenlange ervaring. En laat je nooit wijsmaken dat een waterdichte kelder niet mogelijk is. Met een zorgvuldige diagnose, de juiste methode en voorzorgsmaatregelen boek je altijd succes. Een kwestie van voor- en nadelen goed af te wegen.

Hou er wel rekening mee dat een kelder altijd gevoelig voor vocht blijft, omdat hij niet of nauwelijks in contact komt met de buitenlucht. Ventileren is dus de boodschap. Verwarmen wordt ook een opgave, want hij is omgeven door de buitenomgeving en die is meestal koud. Je kelder isoleren (na bekuiping) beperkt de stookkosten.

 

Hoeveel kost het waterdicht maken van een kelder?

Uiteindelijk draait het meestal rond de prijs. Houd in ieder geval één zaak in uw achterhoofd: gezondheid is niet te betalen. Het waterdicht maken van uw kelder kost nu eenmaal geld, soms veel geld. In een aantal situaties kunt u overigens (zoals eerder beschreven) aanspraak maken op subsidies van de overheid. U kunt de situatie ook omdraaien en uzelf de vraag stellen, wat levert het mij uiteindelijk op?

  • Waardestijging van de woning?
  • Lagere energierekening?
  • Extra ruimte om te leven?

 

Kelder dichten met Renoffice?

Renoffice voert geen losstaande kelderbehandelingen uit. Indien een kelder waterdicht gemaakt dient te worden binnen een totaalrenovatie-project, kunt u uiteraard wel een beroep op ons doen.

 

Bekijk ook eens deze video

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

  • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
  • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
  • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
  • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.