Is jouw dak toe aan een renovatie? Door je platte of schuine dak te renoveren, verbeter je niet alleen de kwaliteit van het dakoppervlak, maar verhoog je ook de waarde van je woning. Benieuwd naar de prijs en mogelijkheden van een dakrenovatie? In deze blog vind je alle up-to-date informatie en advies.
Uiteraard zijn alle prijzen in dit blogartikel slechts een indicatie, elke situatie is anders.
Contacteer onze adviseur voor advies op maat van jouw project.
Dakrenovatie: een slimme investering
Met een gemiddelde levensduur van 25 tot 35 jaar is het belangrijk om je dak tijdig te renoveren. Hiermee voorkom je schade aan de dakconstructie en bespaar je aanzienlijk op reparatiekosten. Maar dat is niet alles, een dakrenovatie biedt nog tal van andere interessante voordelen:
- Met nieuwe dakbedekking wordt jouw woning optimaal beschermd tegen neerslag en kou.
- Een renovatie verlengt de levensduur van je dak.
- Een dakrenovatie verhoogt de waarde van je woning.
- Tenslotte is een dakrenovatie ook minder ingrijpend dan de plaatsing van een volledig nieuw dak.
Kostprijs dakrenovatie
De prijs van een dakrenovatie, inclusief skelet en isolatie, varieert van 25.000 tot 60.000 euro, afhankelijk van de omvang van het project. Gemiddeld kan je rekenen op een dakrenovatie-prijs van ongeveer 100 euro per vierkante meter. Let er wel op dat wanneer je slechts een klein deel van je dak laat vervangen, de prijs per vierkante meter hoger zal zijn dan wanneer het volledige dak wordt vervangen.
De dakrenovatie-prijs: deze factoren spelen een rol
Natuurlijk zijn er ook andere factoren die de prijs kunnen beïnvloeden, zoals het type dak, het gebruikte materiaal, de specifieke werkzaamheden en eventuele extra opties.
Het type dak
Het renoveren van een hellend dak is over het algemeen duurder dan het renoveren van een plat dak. Gemiddeld liggen de prijzen tussen de 65 en 140 euro per vierkante meter voor een hellend dak, terwijl een plat dak gemiddeld 60 tot 80 euro per vierkante meter kost. Er zijn verschillende redenen voor dit prijsverschil: de materialen voor een hellend dak zijn doorgaans duurder (zoals dakpannen, riet, zinken en dakleien), het dakoppervlak is lastiger te bereiken en bovendien gaat het bij een plat dak vaak om een groter oppervlak. Een plat dak is daarentegen wel gevoeliger voor schade, want ervaart meer de invloed van het weer en vraagt daarom sneller om een dakrenovatie.
Verschillende materialen
Of je nu een plat of schuin dak hebt, doorgaans heb je steeds een ruime keuze aan materialen. Het type dakbedekking dat je kiest, zoals bitumen, PVC, EPDM, dakpannen of zink, kan wel aanzienlijke variaties veroorzaken in de totale kosten van je dakrenovatie. Voor een plat dak is bitumen vaak een goedkope keuze, terwijl betondakpannen net budgetvriendelijk zijn voor een hellend dak.
Omvang en complexiteit
Naast je daktype en het materiaal dat je kiest vraagt een dakrenovatie soms om extra werkzaamheden. Die brengen ook andere kosten met zich mee. Zo kan je bijvoorbeeld een nieuwe dakbedekking aanbrengen, een overzetdak plaatsen of gewoon de hele dakconstructie vernieuwen. Welke methode het meest geschikt is, hangt af van jouw type dak, de staat van de dakconstructie, het budget en je persoonlijke voorkeur. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende aanpassingen.
De dakbedekking vervangen
Is je dakbedekking verouderd of versleten door weersomstandigheden? Dan is het sterk aanbevolen om (gedeeltelijk) nieuwe dakbedekking te laten plaatsen. De kosten van een dergelijke dakrenovatie zijn voornamelijk afhankelijk van het type dak en de gekozen dakbedekking. Dakpannen en leien zijn populair voor hellende daken, terwijl EPDM of roofing vaker wordt gebruikt voor platte daken. De kosten voor het verwijderen van de oude dakbedekking en het plaatsen van nieuwe dakbedekking liggen gemiddeld tussen de 50 en 120 euro per vierkante meter.
Een overzetdak plaatsen
Heeft jouw huidige dakbedekking een vlak en stevig oppervlak? In plaats van een volledige dakrenovatie kan je er dan ook voor kiezen om een nieuw dak over de bestaande bedekking te laten plaatsen. Dat kan met klassieke dakpannen of met een overzetdak dat een industriële uitstraling heeft. Met een gemiddelde prijs van 50 tot 65 euro per vierkante meter is een overzetdak aanzienlijk voordeliger dan een volledige dakrenovatie, en bovendien kan de installatie ook razendsnel worden uitgevoerd.
Een nieuwe dakconstructie
Een ernstig verzwakte dakconstructie, bijvoorbeeld door vocht of houtworm, heeft directe gevolgen voor de veiligheid van je woning. Hetzelfde geldt wanneer de draagstructuur instabiel is door overbelasting of constructiefouten. In zulke gevallen is het noodzakelijk om de dakconstructie (gedeeltelijk) te vernieuwen. De kosten van een dergelijke dakrenovatie variëren sterk afhankelijk van de specifieke situatie: gemiddeld 175 tot 500 euro per vierkante meter.
Een volledig nieuw dak
Bij een complete woningrenovatie bestaat ook de mogelijkheid om een geheel nieuw dak te plaatsen. Dit betekent dat je de volledige dakconstructie, het dakbeschot en de dakafwerking vervangt. Het voordeel hiervan is dat je eenvoudig het dak kunt uitbreiden in hoogte of breedte, waardoor er meer ruimte ontstaat in huis. Een volledig nieuw dak kost gemiddeld 175 euro per vierkante meter, met een totaalbedrag tussen 12.500 en 17.500 euro. Bij vrijstaande woningen kunnen deze kosten echter oplopen tot 40.000 euro.
Extra ingrepen
Bij een dakrenovatie kan je ook extra aanpassingen overwegen. Zonnepanelen installeren tijdens je dakrenovatie zal je kosten verhogen, maar het is een waardevolle investering - zeker nu hun terugverdientijd al tot zes jaar kan worden teruggedrongen, dankzij het rendement en energiepremies. Daarnaast kan je de renovatie ook ten volle benutten door te kiezen voor een dakreiniging of dakisolatie, met gemiddelde prijzen tussen 20 en 75 euro per vierkante meter.
Dak vernieuwen: Vergunning nodig?
Bij een dakrenovatie is in bepaalde gevallen een vergunning vereist. Als je het dak structureel wilt aanpassen of de grootte of vorm wil veranderen, heb je bijvoorbeeld altijd een omgevingsvergunning nodig. De kosten van de bouwvergunning kunnen per woonplaats verschillen. Om te achterhalen hoeveel je precies moet betalen voor de aanvraag, kan je het beste vooraf contact opnemen met je gemeentebestuur voor een totaaloverzicht van de kosten.
Is er een dakrenovatiepremie in 2023?
Om de kosten van dakrenovaties zo laag mogelijk te houden, zijn er verschillende mogelijkheden. Maak bijvoorbeeld gebruik van de verschillende beschikbare premies. De overheid stimuleert duurzaam bouwen en verleent daarom financiële steun voor thermische dakrenovaties en groene energie. Deze steun kan worden geboden in de vorm van belastingvoordelen, voordelige leningen of directe investeringssubsidies, zoals de Mijn Verbouwpremie.
Sommige Vlaamse provincies en gemeenten reiken ook zelf premies uit voor duurzame werken. Neem daarvoor een kijkje op premiezoeker.be.
TIP: Is je woning ouder dan 10 jaar? Dan komt je dakrenovatie misschien in aanmerking voor een verlaagd btw-tarief van 6%, in plaats van 21%. Let er wel op dat je aan bepaalde voorwaarden moet voldoen om aanspraak te maken op premies en financiële voordelen. Een van die voorwaarden is dat je de renovatiewerken laat uitvoeren door een erkende vakman, zoals Renoffice.
Dakrenovatie? Renoffice weet van aanpakken
Ben je van plan om je dak te renoveren, maar weet je niet precies hoeveel het gaat kosten? Renoffice bekijkt samen jou wat mogelijk is binnen jouw budget. Samen maken we van jouw dakrenovatie een succes.