Hoe maak je de keuze tussen renoveren of nieuwbouw?

Hoe maak je de keuze tussen renoveren of nieuwbouw?

Je hebt je besluit genomen: je gaat een huis kopen. Wat de reden ook is - trouwplannen of een huis dat te klein wordt - je neemt sowieso een grote stap. Er komen op dat moment dan ook veel vragen op je af. Wat voor soort huis wil ik? Hoe ver reikt mijn budget? Maar het grootste dilemma luidt nog altijd: een nieuwbouw zetten of een bestaand huis renoveren? Om de juiste keuze te maken, ben je best goed ingelicht. Wij helpen jou graag op weg.

Een huis (laten) bouwen

Voordelen van een huis laten bouwen

  • Een nieuwbouw zetten lijkt een aantrekkelijk idee. Je laat zelf een ontwerp maken of kiest er één uit de vele beschikbare alternatieven. Vaak kun je dat ook nog (laten) aanpassen zodat het perfect aansluit bij jouw persoonlijke voorkeur. Kortom, het wordt echt jouw huis.
  • Tot op zekere hoogte kies je zelf de materialen op basis van je budget en smaak. Zo bepaal je de look en het kwaliteitsniveau van je woning.
  • Met een nieuwbouw ben je verzekerd van een hoge verkoopwaarde. Dat komt vooral door de nieuwere materialen van een nieuw huis.
  • Je geniet sowieso van de voordelen van een laag energieverbruik dankzij een goede isolatie die beantwoordt aan de hedendaagse normen. Dat resulteert in de eerste plaats in een lagere energiefactuur.
  • Als je een renovatiewoning met dezelfde materialen renoveert, kom je waarschijnlijk duurder uit.

Nadelen van een huis laten bouwen:

  • Het huis staat er nog niet. Integendeel, je start vanaf nul met een lap bouwgrond. Je zult dus nog een tijdje geduld moeten uitoefenen voordat je erin kunt trekken. Maar wil je wel zo lang wachten?
  • In het algemeen liggen de prijzen van nieuwe huizen hoger dan van bestaande woningen. Voor dezelfde ruimte en hetzelfde comfort betaal je meer dan bij een renovatiewoning. En dan moet je nog een bouwgrond aankopen.
  • Bouwgrond wordt hoe langer hoe schaarser, zeker als je een stedelijke omgeving verkiest. Woon je in een landelijke omgeving, hou dan wel rekening met de verplaatsingskosten op langere termijn.
  • Je moet rekening houden met heel wat strenge regels, normen en voorschriften. En die drijven de prijs op.

 

Een huis renoveren

Aan een nieuwbouw zijn dus wel wat nadelen verbonden. Onderzoek dus zeker altijd de mogelijkheden van een renovatie, zodat je nooit spijt krijgt van je beslissing. Maar wanneer kies je nu eigenlijk beter voor renoveren?

  • We hebben het al gezegd: een bestaande woning is vaak goedkoper dan een nieuwbouw. Je krijgt dus meer waar voor je geld.
  • Handige Harry? Dan kun je veel zelf doen. De meeste aannemers werken graag samen met jou een plan uit dat rekening houdt met jouw eigen inbreng. De werken die te groot of te ingewikkeld zijn, besteed je dan uit aan een aannemer.
  • Je hoeft niet alles in 1 keer aan te pakken. Spreid je werken en kosten. Afhankelijk van je budget stel je een plan op waarin je voor je zelf bepaalt wat je wanneer wilt doen. Bijvoorbeeld dit jaar de badkamer, volgend jaar de renovatie van het dak en over twee jaar nieuwe ramen.
  • Zeker als je zelf meewerkt aan de renovatie creëer je helemaal jouw eigen stek. Je krijgt ook meer speelruimte, zelfs tijdens de werken. En er ligt straks echt een stukje van jezelf in jouw nieuwe thuis.
  • Op een nieuwbouw betaal je altijd 21%, voor renovaties van huizen ouder dan 10 jaar geldt een btw-tarief van 6%.Op een som van 300.000 euro scheelt dat 45.000. Een behoorlijke besparing, zeg maar.

Tenslotte: een bestaand huis heeft geschiedenis, een ziel. Het draagt een bepaalde sfeer uit die helemaal uniek is. Misschien nog de grootste surplus van een renovatie. Een kwestie van smaak natuurlijk.

Natuurlijk moeten we ook wijzen op de (mogelijk) minder leuke kanten van de aankoop van een bestaand huis.

  • Je weet van tevoren nooit helemaal zeker wat er allemaal aan het huis moet gebeuren. Vaak vallen er lijken uit de kast en blijken er onverwachte zaken bij te komen. Noodzakelijke ingrepen die je best meteen doet. En dan loopt het kostenplaatje al gauw op.
  • Zeker als je in fases renoveert, ligt je woning vaak overhoop en moet je een beetje improviseren. Misschien moet je zelfs je meubelen tijdelijk stockeren.
  • Vergeet zeker niet te informeren of je al dan niet een bouwvergunning moet aanvragen voor je renovatie. Als je die niet aangevraagd hebt, maar toch nodig hebt, kan je voor onaangename verrassingen komen te staan.

Nieuw bouwen of renoveren? Al met al geen gemakkelijke keuze. Maak een weloverwogen beslissing, want een huis koop je (meestal) maar één keer in je leven. Met bovenstaande bedenkingen hopen we jou te helpen in je keuze.

En wat doet de Belg nu het meest? Renoveren of een nieuwbouw zetten? Dat verschilt van jaar tot jaar. Tot begin 2016 zat renovatie in de lift, maar daarna daalde het aantal renovaties. Reden? Woningen moeten voortaan 10 jaar oud zijn om nog in aanmerking te komen voor het lagere btw-tarief van 6%. Vroeger was dat maar 5 jaar. Daarna steeg het aantal renovaties weer dankzij premies en andere steunmaatregelen van de Vlaamse overheid.

Verwachting? Het aantal nieuwbouwprojecten zal afnemen, al is het maar door de aangekondigde betonstop. Bouwgrond wordt nu al schaarser en duurder en motiveert kandidaat-kopers om te renoveren.

 

Renoffice helpt

Renoffice is een leider in grote en kleine renovatiewerken. Ons motto? "Verbouwen zonder stress". Neem gerust een kijkje op onze website voor meer informatie over totaalrenovaties, kleine renovatiewerken of een nieuwbouw.

Wens je meer informatie over de keuze tussen een renovatie of een nieuwbouw? Wij kunnen je zeker helpen. Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch op 0800 62 330.

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

  • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
  • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
  • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
  • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.