Hoe hou je energiezuinig renoveren betaalbaar?

Hoe hou je energiezuinig renoveren betaalbaar?

Duurzaam renoveren zit in de lift. Logisch, want het biedt tal van voordelen: een lagere energiefactuur en meer comfort bijvoorbeeld. Een vrije keuze? Niet helemaal, want dakisolatie en dubbele beglazing zijn sinds 2020 wettelijk verplicht. De Vlaamse overheid bindt hiermee de strijd aan tegen de CO2-uitstoot en opwarming van de aarde.

Je kiest natuurlijk wel zelf hoe ver je gaat in die energiebesparende renovatie. Als het aan de overheid (bis) ligt, ga je benoveren in plaats van renoveren. Beter renoveren, zeg maar. In dat geval plaats je bijvoorbeeld ook een zonneboiler, warmtepomp of ventilatiesysteem.

Al die ingrepen besparen je flink wat geld op langere termijn, maar op korte termijn doe je natuurlijk wel een flinke investering. Eerlijk is eerlijk. Daarom dus …

Ontdek hier onze 7 tips om duurzaam renoveren betaalbaar te houden.

Klik hier om vrijblijvend contact op te nemen

1. Premies en subsidies

De ideale manier om je renovatiekosten te drukken zijn subsidies. De overheid beloont duurzame of energiezuinige renovaties, zodat ook oude woningen voldoen aan de EPB-norm. Bekendste korting: de renovatiepremie. De hoogte van het bedrag hangt af van je woonplaats en de werken die je laat uitvoeren.

Informeer zeker ook naar eventuele tussenkomsten van provincies, gemeenten en netbeheerders: verbeteringspremies, verhuistoelagen, … Om aanspraak te maken op de premies of subsidies gelden meestal een aantal voorwaarden, bijv. inkomensplafond, gebruik van de woning, …

Laat je meerdere renovaties tegelijk uitvoeren, dan maak je kans op de combipremie. En misschien kom je zelfs in aanmerking voor een korting op je onroerende voorheffing.

Meteen weten waarop je recht hebt? Zoek het uit op www.energiesparen.be en www.premiezoeker.be.

2. Groene lening

Besparen met de bank? Klinkt vreemd maar sommige kredietverleners engageren zich voor het milieu en promoten energiezuinig wonen. Het principe? Hoe energiezuiniger de woning, hoe gunstiger je rente. Dus … kies een groene bank en overtuig ze met een duurzaam renovatiedossier.

En als je dan toch al bij de bank bent, informeer meteen ook naar de mogelijkheden om duurzaam te beleggen. Met andere woorden: beleggen in bedrijven die winst maken met groene energie. Als je het slim aanpakt en het geluk zit een beetje mee verdien je die prijsstijging terug met je belegging. En ondertussen draag je ook bij aan een schoner milieu.

3. Investeer in een coöperatie

De toekomst is aan wind- en zonne-energie, kortweg groene energie. Maar dat kost natuurlijk geld. Je energiefactuur wordt duurder. Oplossing? Verdien zelf geld aan jouw groene energie door in een coöperatie te stappen die investeert in hernieuwbare energie. Je kiest uit een rechtstreekse of onrechtstreekse participatie. Bij die laatste krijg je vooral minder inspraak.

Voorbeelden? In het Gentse investeren zo’n 1.000 mensen in windmolens. Kortom, zoek naar lokale initiatieven en word coöperant. Zo neem je het heft in eigen handen en bespaar je uiteindelijk op energie.

>> Bekijk het overzicht van de Vlaamse coöperaties

4. Spreiding van de ingrepen

Totaalrenovatie van a tot z? Prima, zolang je spaarrekening dat toelaat. Maar als je net een oud huis kocht, zit je misschien even krap bij kas. En je hebt net een hypotheek afgesloten, toch?

Oplossing? Spreid de kosten in de tijd. Laat eerst de hoogst noodzakelijke ingrepen – bijv. buitenisolatie – uitvoeren en ga stapsgewijs te werk: ruimte per ruimte. Op die manier kun je die droomrenovatie toch blijven financieren zonder ’s nachts te dromen van een winnend lottobiljet.

5. Lange termijnvisie

Duurzaam renoveren duur? Hangt er maar vanaf hoe je er tegenaan kijkt. Op korte termijn zit je natuurlijk met een investering van formaat, maar op langere termijn biedt die alleen maar voordelen. Na enkele jaren verdien je ze zelfs helemaal terug dankzij een lagere energiefactuur.

Een duurzame renovatie verhoogt ook je leefcomfort dankzij constante temperaturen. En je huis stijgt in waarde, vooral belangrijk bij een eventuele verkoop.

6. Duurzame verwarmingssystemen

Isolatie geslaagd? Dan heb je nog maar weinig warmtebronnen nodig. In elk geval veel minder dan vroeger. Tip: investeer alleen in wat je écht nodig hebt: een duurzaam verwarmingssysteem dat precies aan je noden beantwoordt.

7. Kies een betrouwbare renovatiecoördinator

Natuurlijk kun je offertes van verschillende renovatiepartners gaan vergelijken, maar of het ook slim is? Helaas, de prijs zegt niet alles. Belangrijker is wat je ervoor terugkrijgt.

Tip: ga in zee met een ervaren renovatiecoördinator die kwaliteit levert. Een team van professionals bezorgt jou een garantie op een strakke timing, perfecte uitvoering en complete service. Want stress kost ook energie en je gemoedsrust is onbetaalbaar, toch?

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

  • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
  • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
  • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
  • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.