Extra verdiep op huis zetten

Extra verdiep op huis zetten

Behoefte aan extra ruimte? Een extra verdieping bijbouwen, ook wel bekend als optopping of dakopbouw, creëert meer ruimte op het bestaande grondoppervlak. Voordeel? Je hoeft niet meer te verhuizen, want je huis wordt meteen een stuk groter. Gemiddeld zo’n 30%. Maar waarmee hou je best rekening?

Klik hier om vrijblijvend contact op te nemen

Een vergunning aanvragen

  • Een extra etage op je woonst zetten, dat doe je niet zomaar. Je hebt een vergunning nodig. Informeer bij de gemeente.
  • Bijkomende voorwaarde: een architect volgt de werken op. Dat is ook logisch, want een extra verdieping verandert de structuur van je woning ingrijpend.

Opgelet, onvergund bijbouwen doe je beter niet. Je krijgt onvermijdelijk te maken met klachten. De illegale bouwwerken kunnen worden stilgelegd en de rechter kan je verplichten om alles weer af te breken.

Extra zekerheid door de opvolging van een architect

Heb je een bouwvergunning nodig, dan ben je ook verplicht een architect in te schakelen. Die garandeert ook de veiligheid en jouw gemoedsrust tijdens de uitvoering van de werken. Hij onderzoekt namelijk of de bestaande steunmuren het extra gewicht kunnen dragen. Anders is er een extra aanpassing of ondersteuning nodig om de verbouwingen tot een goed einde te brengen. Zo vermijd je onaangename verrassingen en renoveer je zonder zorgen.

Zee van ruimte

Eenmaal de beslissing genomen, is het een kwestie van goed plannen en voorbereiden. Meestal woon je al in de woning en brengt een verbouwing flink wat overlast met zich mee. Daarom luidt ons motto "Verbouwen zonder stress".

We hebben ervaring met elk type renovatie, jouw garantie op een zorgeloze totaaloplossing. Zo weten we ook wat er komt kijken bij het bouwen van een extra verdieping en hoe we de ruimte en het budget optimaal invullen.

Soorten dakopbouw

Welke verschillende soorten dakopbouw zijn er?

1. Dakopbouw plat dak:

De meest voorkomende vorm. Er wordt op een plat dak bijgebouwd, meestal met een op maat gemaakte bovenverdieping in de fabriek. Ze wordt in één keer op het dak gehesen en past perfect in de uitsparing.

2. Dakkapel als opbouw:

Vooral geschikt voor een verdieping met schuine daken. Ook hier gaat het meestal om prefab-modellen. Een dakkapel naar keuze wordt ingebouwd in het dak. Of je kiest voor een heel nieuwe constructie, uniek voor jouw woning.

3. Prefab of op maat:

Je extra verdieping op maat laten maken? Dan betaal je natuurlijk een pak meer, maar je krijgt dan ook een nieuwe verdieping doet helemaal beantwoordt aan jouw persoonlijke verwachtingen. Prefabricage valt een pak goedkoper uit, omdat de constructie al helemaal is bepaald en de productie veel sneller verloopt. En ze laat zich gemakkelijk in delen vervoeren en op een bestaand dak hijsen.

Klik hier om vrijblijvend contact op te nemen

Waarom kiezen voor een extra verdieping?

Een extra verdieping creëert ruimte voor extra slaapkamers of een badkamer, speelruimte voor de kinderen of een kantoor in huis. Het is de ideale oplossing als je verder weinig opties tot uitbreiding hebt.

Een bijkomende verdieping is ook een relatief goedkope manier om in je bestaande woning meer ruimte te creëren. Liever een tussenoplossing? Laat dan een tussenvloer of mezzanine realiseren. Zo krijg je naast extra ruimte meteen ook een sublieme eyecatcher in je interieur.

Met een extra verdieping creëer je eigenlijk een nieuwe zolder. In Nederland heet optopping dan ook zolderopbouw.

Ten slotte heeft een optopping als extra voordeel dat je woning gewoon in gebruik kan blijven tijdens de werken. Een extra verdieping kan snel en efficiënt gebeuren zonder veel overlast.

Extra verdieping bijbouwen: de toekomstige trend

En wat met de toekomst? Vanaf 2040 geldt er een betonstop voor bouwgrond op de buiten. Stukje grond van je bomma geërfd? Helaas, je mag er niets op zetten. Vlaanderen is volgebouwd (33% beton) en er zijn te veel verharde wegen. De Vlaamse regering heeft daarom beslist dat je vanaf 2040 geen vierkante meter meer mag bebouwen, vanaf 2025 mag nog 3 in plaats van 6 hectare vrije ruimte per dag worden ingenomen.

Bouwen wordt sowieso moeilijker, want je moet nieuwe bouwgrond compenseren met nieuwe groene ruimte. Hoe creëer je dan meer ruimte? Door in de hoogte te bouwen.

Die nieuwe realiteit vraagt wel om een mentaliteitswijziging. In sommige dorpskernen rust een taboe op meer dan 2 bouwlagen. Maar dat zou wel eens snel kunnen veranderen als de bouwbeperking in groengebied in voege treedt.

Huur een expert optopping in

Tip: laat je bijstaan door een renovatiecoördinator en voorkom vervelende verrassingen. Meer voordelen? Essentiële expertise in huis halen, je budget onder controle houden en alle werken vakkundig en binnen de vastgelegde timing laten uitvoeren. Kortom, een prima investering.

Hoe hoog je investering wordt? Dat hangt helemaal af van jouw specifieke wensen en situatie. Een dakopbouw van hout valt natuurlijk goedkoper uit dan een van steen. Ook bepalend voor de prijs: het type kozijnen, glas, de afwerkingen en gewenste isolatie. Kortom, vraag een offerte op maat.

Neem vandaag nog contact met ons op om te bekijken wat wij voor jouw verbouwing kunnen betekenen.

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

  • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
  • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
  • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
  • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.