Energierenovatie: een rendabele investering

Dakrenovatie-renoffice

Wie plannen heeft om te renoveren, wil zijn woning klaarmaken voor de toekomst. Dat kan alleen als je ook investeert in energiebesparende ingrepen. Maar, welke mogelijkheden zijn er en hoe rendabel zijn ze precies?

In een wereld waar duurzaamheid en energiebesparing steeds belangrijker worden, is het renoveren van je woning om energie te besparen een verstandige keuze. Naast de bijdrage aan een beter milieu, is investeren in energiebesparende maatregelen ook een slimme financiële zet: Een energierenovatie is namelijk een rendabele investering die zichzelf op termijn terugverdient. In deze blog bespreken we de verschillende mogelijkheden voor energierenovatie en hoe deze zich op de lange termijn zullen uitbetalen.

Een energiezuinige woning door energiebesparende maatregelen

Tegenwoordig moeten bouw- en verbouwprojecten voldoen aan regelgeving en de energieprestatieregelgeving (EPB). Om je ecologische voetafdruk te verkleinen, kan je verschillende energiebesparende maatregelen nemen, zoals goede isolatie, beglazing, energiezuinige verwarming en groene energie. Dit zijn de mogelijkheden op een rij:

Isolatie en luchtdichtheid

Een energiezuinige woning begint bij een goede isolatie: dakisolatie (isolatie van hellend dak), muurisolatie (in de spouwmuur of langs de binnen- of buitenzijde van de muur) en vloerisolatie, voorkomen warmteverliezen. Zo bespaar je heel wat op je energiefactuur. De gouden regel voor isolatie is eenvoudig: kies het juiste isolatiemateriaal en plaats het nauwkeurig om luchtlekken, temperatuurschommelingen, condensatie en koudebruggen te voorkomen. Overisolatie bestaat niet, want vocht en schimmel ontstaan vooral waar er geen isolatie is of waar het slecht is aangebracht.

Beglazing

Vensters veroorzaken veel energieverlies: ze laten meer warmte door dan geïsoleerde muren. Tot de jaren 70 hadden woningen vooral enkelvoudig glas, maar tegenwoordig is dubbelglas en hoogrendementsglas  de standaard. Goed geplaatste ramen en een doordachte oriëntatie zorgen tenslotte voor meer licht en gratis warmte van de zon.

Duurzame verwarming

Wie in een goed geïsoleerd woning woont, kan op een zuinige manier verwarmen met lage temperatuurverwarming. Deze verwarmingssystemen, zoals vloerverwarming, aangepaste radiatoren, ventilo-convectoren of muurverwarming, zijn zeer efficiënt en zorgen voor een aanzienlijke energiebesparing. Bovendien kan je kiezen voor verschillende duurzame energiebronnen en technieken, zoals een warmtepomp of de aansluiting op een warmtenet, om de CO2-uitstoot verder te beperken.

Het gebruik van fossiele brandstoffen om gebouwen te verwarmen moet tegen 2050 tot een minimum worden beperkt, daarom wordt vanaf 2025 een aardgasaansluiting zelfs al algemeen verboden bij nieuwbouw. Voor nieuwe grote projecten is de uitstap uit fossiele brandstoffen gestart in 2021.

  • Is je woning nog niet klaar voor duurzame verwarmingstechnieken?

Ook door deels over te schakelen op hernieuwbare energie bescherm je jezelf beter tegen veranderlijke energieprijzen en kan je aanzienlijk besparen op je energierekening. Overweeg bijvoorbeeld een hybride warmtepomp of een lucht-lucht warmtepomp voor verwarming in het tussenseizoen. Andere opties zijn onder meer condenserende gasketels, pelletkachels, houtketels of elektrische verwarming in combinatie met zonnepanelen en een thuisbatterij.

Sanitair warm water

Er zijn verschillende mogelijkheden voor duurzaam sanitair warm water. Allereerst zijn kortere leidingenessentieel: hoe korter de leidingen, hoe minder warm water afkoelt tijdens het transport naar de verschillende tappunten. Om die afstand te overbruggen kan je bijvoorbeeld een aparte keukenboiler of close-in boiler overwegen. Als meest duurzame opties zijn zonneboilers en warmtepompboilers een goede keuze, door hun gebruik van zonne-energie of warme lucht uit de woning als warmtebron. Wanneer je voor traditionele opties kiest, zijn doorstroomtoestellen of aardgasboilers energiezuiniger dan elektrische boilers. Om ook water te besparen, bieden waterbesparende douchekoppen, kranen met lager debiet en douches met warmteterugwinsystemen de beste uitkomst.

Ventilatiesystemen

Tenslotte is een goede ventilatie onmisbaar in een woning met optimale isolatie. Niet alleen voor een gezonde binnenlucht, maar ook om vocht- en schimmelproblemen te vermijden. Ventilatiesystemen (A, B, C, D) zorgen voor een constante luchtstroom en verbeteren je wooncomfort. Welk ventilatiesysteem voor jou de beste en meest energiezuinige keuze is, hangt af van verschillende zaken, zoals de grootte van je woning en je persoonlijke voorkeuren.

De terugverdientijd van je investering

Energiebesparende maatregelen zijn op lange termijn winstgevender dan de kosten ervan, maar de exacte winst en terugverdientijd variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van je woning en de genomen energierenovaties en -premies.

Over het algemeen kan je door duurzame verbeteringen op het gebied van HVAC en isolatie jaarlijks gemiddeld 10 tot 30% besparen op je energierekening, wat zich vertaalt in een terugverdientijd van vijf tot vijftien jaar. Maar natuurlijk betaalt de ene duurzame investeringen zich al sneller terug dan de andere.

  • Bereken zelf de terugverdientijd van je investering

Wil je precies berekenen hoeveel je kan besparen met energiebesparende maatregelen zoals een energiezuinige condensatieketel of zonneboiler? Check dan eens deZonnekaart Vlaanderen. Op deze kaart kan je, op basis van je adres, zien of het dak van je woning geschikt is voor zonnepanelen of een zonneboiler en kan je een schatting maken van de kostprijs, terugverdientijd en winst per jaar.

Fluvius biedt ook verschillende online calculators aan om de energiewinst te berekenen van dak-, muur-, vloer- en raamisolatie en hoe snel je een investering kan terugverdienen.

Premie energiebesparende maatregelen

Dankzij de verschillende premies en subsidies  van de overheid kan je de terugverdientijd van je investering aanzienlijk verkorten. Let wel op, want het bedrag en het type premie variëren sterk per locatie en specifieke energierenovatie. Vraag daarom zeker na bij je gemeente of provincie of zij een premie toekennen. Ook bij netbeheerder Fluvius kan je terecht voor premies, zoals de EPC-labelpremie bij energierenovatie of detotaalrenovatiebonus (BENO-pass).

  • ONZE TIP: Gebruik de Premiezoekrobot  voor energiepremies in Vlaanderen. Die biedt een handig overzicht van alle premies en subsidies (ook van je gemeente of provincie) waarvoor je in aanmerking komt.

Lenen om te investeren in energiebesparingen

Investeren in energiebesparende maatregelen kan soms lastig zijn zonder genoeg spaargeld, maar gelukkig bestaan er toch verschillende mogelijkheden voor sociale en goedkope leningen om toch een (duurzame) woning te bouwen , kopen of te verbouwen in Vlaanderen. Verschillende financiële instanties bieden sociale leningen aan met minder strenge voorwaarden dan de Vlaamse woonlening. Ook zijn er aanvullende sociale leningen beschikbaar in de provincies Limburg en Vlaams-Brabant en zijn er opties voor energiebesparende investeringen zoals de Mijn VerbouwLening of Renovatiekrediet met rentesubsidie.

Andere financieringsopties zijn:

  • een voorschot op je pensioen
  • herfinanciering of verlenging van je hypotheek
  • een nieuwe lening bij je bank

Informeer altijd goed naar de voorwaarden en gevolgen van de verschillende mogelijkheden.


Hulp of advies nodig over energiezuinig renoveren?

Renoffice is dé expert op het gebied van bouw- en renovatieprojecten. Ons professionele team van specialisten zorgt voor een vlekkeloze coördinatie en uitvoering van jouw renovatie. Of die nu groot of klein is. Onze specialisatie? Het plannen, coördineren en uitvoeren van energiezuinige renovaties. Met onze expertise en jarenlange ervaring transformeren wij jouw huidige woning tot een energiezuinige woning. Heb je een renovatieproject of vraag? Vertel het ons en wij bieden waardevol advies en zorgen voor een duurzame en goed gecoördineerde renovatie.
 

Vertel ons over je project of vraag

 

 

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

  • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
  • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
  • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
  • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.