De beslissing is gevallen: je gaat renoveren. Maar waar je begin je? Wat kun je verwachten? Welke stappen moet je volgen? Want je bewaart natuurlijk wel graag de controle, kwestie van op alles voorbereid te zijn. Zelfs op onvoorziene omstandigheden.
Met overzicht renoveren? Natuurlijk vertrouw je voor de uitvoering op je renovatiecoördinator voor een vlot verloop van de werken. Maar voor de praktische zaken heb je ook graag een gedetailleerde planning en timing. En alles begint natuurlijk bij het opstellen van een realistisch budget.
1. Renovatiebudget opstellen
Je budget bepaalt hoe ambitieus je renovatie wordt. In het beste geval kies je voor een totaalrenovatie, de grondige aanpak van a tot z. Krap bij kas? Dan leg je de lat liever wat lager of spreid je de werken in de tijd. In dat geval stel je ook een prioriteitenlijst op. (Bijv. badkamer, keuken, woonkamer, ....)
Hou bij het opstellen van je budget ook rekening met de Vlaamse renovatiepremie. Voor bepaalde ingrepen en combinaties van werken krijg je geld terug van de overheid. Het gaat vooral om energiebesparende maatregelen, zoals het isoleren van je dak en gevel.
Staat je budget vast? Bouw zeker ook een marge in voor onvoorziene ontwikkelingen. Renovaties – zeker die van oude huizen – zijn soms redelijk onvoorspelbaar. En het laatste wat je wilt is de werken tijdelijk stilleggen.
2. Planning werkzaamheden
Nu je budget bekend is, kun je bepalen welke werken je laat uitvoeren. Maak een afspraak met je renovatiecoördinator. Die zit op zijn beurt eerst samen met de architect en aannemer om een goed beeld te krijgen van de uitvoering. Experts met jaren ervaring maken de juiste inschatting en stellen een gedetailleerd plan op.
Wat is de timing? Welke werken worden eerst uitgevoerd. Buiten of binnen? Eerst de badkamer of toch liever de keuken? En hoeveel tijd nemen de afzonderlijke werken in beslag?
Het antwoord op die vragen staat vermeld in het plan dat je krijgt van je renovatiecoördinator. Op die manier kun je ook lang genoeg op voorhand naar praktische oplossingen zoeken.
3. Praktische oplossingen
Wordt je keuken of keuken opengebroken? Een renovatie veroorzaakt altijd tijdelijke overlast: stof, vuil of lawaai. Je zoekt best naar een tijdelijke oplossing voor jou en je gezin. Misschien overnacht je even bij vrienden of huur je een tweede verblijfplaats voor de duur van de werken. Of je spreidt de werken in de tijd.
Voor elk ongemak bestaat een passende oplossing. Met de juiste planning en timing anticipeer je moeiteloos op de minder plezierige kanten van een verbouwing.
Renoffice: met overzicht renoveren
Renovaties zijn een stresserende en tijdrovende bezigheid maar met de juiste voorbereiding en planning slaap je toch op je beide oren. Voorwaarde? Besteed ze uit aan een ervaren renovatiecoördinator die ervoor zorgt dat je renovatie mooi op schema blijft.
Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw project? Neem gerust contact op en vraag een offerte voor de renovatie van jouw woning.