Een te renoveren huis kopen: hierop moet je letten

renoveren-woning-tips-renoffice

Een te renoveren huis kan een uitdagende en opwindende ervaring zijn, maar voordat je enthousiast wordt om een woning te renoveren, moet je enkele belangrijke zaken overwegen. In deze blog zetten we ze op een rij.

Als je niet voldoende tijd of budget hebt om te bouwen of te investeren in nieuwbouw, is een bestaande woning kopen en stapsgewijs renoveren een aantrekkelijk alternatief. Vaak zijn deze woningen gelegen op gunstige locaties en vereisen ze een lager budget voor de aankoop. Bovendien zijn er doorgaans minder regels en bouwvoorschriften, in vergelijking met nieuwbouw. Maar waar moet je nu precies op letten bij het kopen van een te renoveren huis?

 

Een bestaand huis kopen en renoveren: Waarop letten?

Als je overweegt een te renoveren huis te kopen, zijn er cruciale elementen die absoluut je aandacht verdienen. Hier moet je op letten:
 

1: Vergelijk de aankoopprijs

Een te renoveren woning is doorgaans lager geprijsd dan een volledig afgewerkte woning. Voordat je aan de slag gaat met renovaties of een aannemer inschakelt, is het daarom slim om eerst de prijs te evalueren. Vergelijk hem met die van instapklare woningen in de buurt: Hoeveel lager ligt de verkoopprijs van jouw te renoveren woning? Is de 'korting' redelijk? Laat je creativiteit dan maar stromen en bedenk hoe je de woning kan transformeren naar jouw persoonlijke smaak.

 

2: Maak een schatting van renovatiewerken en -kosten

Als je overtuigd bent dat dit je droomwoning kan worden, is het tijd om alle mankementen in kaart te brengen. Met een duidelijke inschatting van de renovaties en verbeteringen die je moet uitvoeren voordat je er gaat wonen, krijg je een goed beeld van de duur en kosten van de renovatiewerken. Overweeg bijvoorbeeld zeker volgende zaken:
 

  • Zijn er vocht- of schimmelplekken?

Langdurige vochtblootstelling kan ervoor zorgen dat muren kapotvriezen of verweren. Bij grote schade kunnen de kosten voor herstellings- en renovatiewerken dan ook flink oplopen. Je moet dan zorgvuldig afwegen of je de woning wilt kopen en herstellen of afbreken en heropbouwen, rekening houdend met de totale kosten.

 

  • Wat is de gezondheidstoestand van het dak?

Controleer het dak zorgvuldig op lekkages, beschadigingen en tekenen van veroudering. Let bijvoorbeeld op de stabiliteit van het dak, of er geen tekenen van doorbuiging zijn en ga op zoek naar mogelijke rotting als gevolg van lekkages of insecten, zoals houtworm. Woningen die ouder zijn dan 20 jaar vragen vaak om vervanging van de dakgoten en afvoersystemen.

 

  • Is de woning voldoende stabiel?

Een stabiele woning is cruciaal voor een succesvolle renovatie en om onverwachte kosten te voorkomen. Let daarom goed op mogelijke scheuren in de muren, verzakkingen of andere tekenen van structurele problemen. Zorg er ook voor dat de fundering en vloeren in goede staat zijn voordat je aan je renovatieplannen begint. Opmerkelijke barsten of gebreken laat je best controleren door een specialist, zoals een architect of aannemer. Zij kunnen de oorzaak, risico's en mogelijke herstellingskosten het beste inschatten.

 

  • Zijn de technische voorzieningen nog in orde?

Ga na of de technische voorzieningen, zoals centrale verwarming, water, elektriciteit en telefonie, nog aanwezig zijn. Zo ja, zijn ze nog conform de wet en in goede staat? Of moet er iets vervangen worden? Houd er dan rekening mee dat de installatie van bijvoorbeeld een nieuwe verwarmingsinstallatie een noodzakelijke, maar aanzienlijke kost kan vragen.

 

  • Is isolatie nodig of eenvoudig uitvoerbaar?

Is de woning nog niet geïsoleerd? Dan is het de moeite waard om de mogelijkheden voor isolatie in muren, ramen, daken en vloeren na te gaan. Als muurisolatie bijvoorbeeld niet haalbaar is, kan je elders compenseren, bijvoorbeeld in het glas. Vloerisolatie is ook belangrijk, omdat veel warmte via de vloer verloren gaat. Vooral bij oudere woningen uit de jaren vijftig of eerder, waar tegels vaak op zand liggen, is een volledig nieuwe vloeropbouw aan te raden.
 

  • Hoe energiezuinig is de woning?

Het EPC-attest geeft een handige beoordeling met labels variërend van A+ (zeer energiezuinig) tot F (energieverslindend). Houd er rekening mee dat als je vanaf 2023 een pand verwerft, je verplicht bent om de woning binnen vijf jaar na aankoop grondig energetisch te renoveren tot minimum EPC-label D, om te voldoen aan de nieuwe energieprestatie- en binnenklimaatregelgeving. Welke energetische renovaties zijn nodig om het elektriciteits- en fossiele brandstofverbruik van de woning te verminderen? Denk aan maatregelen zoals dubbele beglazing, isolatie en goede ventilatie voor nieuwgebouwde of verbouwde delen.

 

Wat als het huis in te slechte staat is voor energiezuinige renovaties?

In sommige gevallen is renovatie niet echt zinvol of is sloop en herbouw meer aangewezen. Bij de start van je renovatieproject is het daarom belangrijk om grondig af te wegen wat in jouw specifieke situatie de meest logische aanpak is. Als je twijfelt, is het raadzaam om het online stappenplan op de website van de Vlaamse overheid te raadplegen en professioneel advies in te winnen. Een architect of een andere expert helpt je beoordelen wat het meest zinvol is in jouw specifieke situatie.

 

  • Hoe zit het met de zonering van de woning?

Bij renovatie van een woning in een woonzone zijn er veel mogelijkheden, maar in landbouw- of natuurgebied zijn er weinig tot geen opties. Zonevreemde woningen kunnen meestal niet worden aangesloten op de riolering of het aardgasnet. Bovendien duren vergunningsaanvragen in dit geval vaak twee tot drie jaar langer om te verkrijgen.

3: Is de woning al volledig vergund?

Een volledige vergunning en duidelijke plannen minimaliseren het risico op sancties voor illegale bouwwerken en zorgen ervoor dat je renovatieplannen conform de geldende regelgeving zijn. Ga daarom vooraf al eens na of er gedetailleerde plannen van de woning beschikbaar zijn en of je de mogelijkheid hebt om uit te breiden, binnen de geldende stedenbouwkundige en technische beperkingen. Indien nodig kan je een professionele bouwkundige of jurist raadplegen, zodat je zeker aan alle wettelijke eisen en voldoet.
 

4. Stem de renovatiekosten af met je budget

Hoewel een te renoveren woning vaak een toegankelijke prijs heeft, betekent helaas niet automatisch dat de aankoop financieel haalbaar is. Tel alle benodigde renovatie- en vergunningskosten op met de verkoopprijs om een duidelijke simulatie van je totale woonlening te creëren. Zo kan je ook de maandelijkse afbetaling voor een eventuele groene lening voor energiebesparende renovaties berekenen. Al die samen cijfers vertellen je of een te renoveren woning een haalbare investering is.

5: Zoek een juiste renovatiepartner

Een te renoveren huis kopen kan uitdagend zijn, maar met de juiste aanpak en expertise aan jouw zijde pak je deze uitdagingen zonder zorgen aan.

Met meer dan 35 jaar ervaring in het vak en jaarlijks meer dan 300 succesvol afgeronde renovatieprojecten in heel Vlaanderen, is Renoffice dé expert die jouw project in goede banen kan leiden. Of je nu op het punt staat om een te renoveren huis te kopen of al een renovatieproject hebt lopen, wij staan klaar met waardevol advies voor een duurzame én voordelige renovatie. Beschrijf jouw project en wij nemen binnen 24 uur contact met je op.

 

Vertel ons over je project

 

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

  • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
  • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
  • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
  • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.