Duurzame bouwmaterialen: een overzicht

Duurzame bouwmaterialen: een overzicht

Duurzaam renoveren wordt alsmaar populairder. Een duurzame, goed geïsoleerde woning heeft dan ook meerdere voordelen: het milieu vaart er wel bij én je energiefactuur gaat gevoelig naar beneden. Maar duurzaam renoveren is meer dan alleen wat extra isolatie aanbrengen. Ook de keuze van de bouwmaterialen speelt een belangrijke rol. Lees hier hoe duurzame bouwmaterialen je woning extra groen maken.

Duurzame bouwmaterialen: wat is dat?

De vraag naar natuurlijke bouwmaterialen zit in de lift. Het is de verzamelnaam voor bouwmaterialen die weinig energie vragen bij de verwerking ervan. Voorbeelden zijn hout, leem en stro.

Eigenlijk zijn het alle bouwmaterialen met een lage impact op het milieu. Hierbij speelt de volledige levenscyclus van het product een rol: van ontginning tot gebruik en afvalverwerking. De voorkeur gaat daarbij uit naar nagroeibare materialen, ‘kweekbare’ grondstoffen uit de land- en bosbouw. Daarna volgen respectievelijk minerale materialen en synthetische materialen in de pikorde. Doorgaans zijn producten die het dichtst bij hun natuurlijke vorm staan het best voor milieu én gezondheid.

Nagroeibare bouwmaterialen

Het grote voordeel van nagroeibare materialen is dat ze gekweekt en gerecycleerd kunnen worden. Op die manier vermijd je dat grondstoffen uitgeput raken of dat er een afvalprobleem ontstaat. Nagroeibare materialen zijn dan ook de nummer één onder de duurzame bouwmaterialen. Voorbeelden zijn vlas, papiervlokken, kurk, houtvezels, … Ze bewijzen vooral bij isolatie hun meerwaarde. Je zou in eerste instantie denken dat deze bouwmaterialen vaak niet meer geschikt zijn voor de huidige bouwstandaarden, maar toch bieden ze enkele voordelen ten opzichte van ruwe bouwmaterialen.

Hout

Hout is een natuurlijk en gezond materiaal, dat weinig energie vraagt bij de verwerking ervan. Kies je voor hout als bouwmateriaal, dan moet je er wel op letten dat je de juiste houtsoorten kiest. Opteer niet voor exotische bouwmaterialen, waarvan het transport naar Europa veel energie vraagt.

Waak er ook over dat het hout dat je gebruikt niet met milieuonvriendelijke producten verwerkt wordt. Kies voor hout met erkende milieulabels. FSC staat voor Forest Stewardship Council, en is een wereldwijd erkend milieulabel dat pas wordt toegekend na inspectie van de hele productieketen. PEFC staat voor Program for Endorsement of Forest Certification Schemes, en is vooral gericht op het Europese bosbeheer. Deze labels hebben enkel betrekking op het duurzame karakter van het hout en dus niet op de technische kwaliteiten ervan.

Leem

Leem is een materiaal dat voornamelijk gebruikt werd door onze voorouders. Het is als bouwmateriaal wat in onbruik geraakt toen de kleibaksteen kwam opzetten. Maar leem is terug aan een opmars bezig. Vooral voor de afwerking van binnenmuren is het terug populair.

Leem komt voor in verschillende soorten. Leempleister kan bijvoorbeeld worden ingezet om vakwerk op te vullen. In sommige gevallen wordt leempleister ook gebruikt om de buitenmuur te beschermen tegen regen en wind.

Leemsteen is dan weer een alternatief voor de klassieke baksteen. De leemstenen worden gemetseld met kalkmortel of geplaatst zonder bindmiddel.

Stro

Stro is misschien wel het ultieme biologische bouwmateriaal. Het is nog ecologischer dan hout, aangezien het met niets bewerkt is. Het is bovendien nog goedkoper en het isoleert zeer goed. Stro is eigenlijk een afvalproduct, waardoor het veelvuldig beschikbaar is. De combinatie tussen stro en leem is een oplossing die heel goed scoort bij de echte liefhebbers van natuurlijke bouwmaterialen

Minerale bouwmaterialen

Voorbeelden van minerale bouwmaterialen zijn baksteen, kleidakpannen, kalk, leem, … Ze zijn niet alleen vrij duurzaam qua productie maar gaan ook bijzonder lang mee. Zo wordt de gemiddelde levensduur van een gebouw in baksteen geraamd op meer dan 100 jaar.

Ecologische isolatiematerialen

Ook voor isolatie wordt almaar meer gekeken naar natuurlijke materialen. Vooral dan hennepwol, kurk, schapenwol, houtvezelplaten, cellulosevezels en vlas. Net als de bouwmaterialen vergen deze ecologische isolatiematerialen heel weinig energie bij de productie of ontginning. Dat maakt hen stuk voor stuk duurzame en milieuvriendelijke isolatiematerialen.

Het gamma milieuvriendelijke bouwmaterialen groeit constant, naarmate we zorgzamer omspringen met het milieu.

Interesse in duurzaam renoveren?

Naast deze bouwmaterialen zijn er nog tal van andere duurzame alternatieven. Het gamma aan duurzame bouwmaterialen blijft immers groeien. Geïnteresseerd in een renovatie met natuurlijke bouwmaterialen? Renoffice deelt graag zijn expertise met jou. Samen maken we jouw woning zo groen en duurzaam mogelijk.

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

  • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
  • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
  • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
  • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.