Dit zijn de verschillende technieken voor muurisolatie!

Dit zijn de verschillende technieken voor muurisolatie!

Duurzaam wonen begint met degelijke isolatie. Niet alleen dakisolatie maakt een verschil, ook goed isolerende ramen, deuren én muren zijn van belang. Zonder muurisolatie verliest je woning onnodig veel warmte en gaat je energiefactuur gevoelig de hoogte in. Een snelle en gerichte aanpak is dus de boodschap! Er zijn drie technieken om je muren te isoleren. We zetten ze voor jou op een rijtje!

Muurisolatie door een spouw

Spouwmuurisolatie  is een bijzonder efficiënte manier om je muur te isoleren. Door een spouwmuur op te vullen met isolatiemateriaal sluit je de spouw af voor tocht. Op die manier krijgt de spouwmuur een isolerende functie.  Met deze muurisolatie kan je, afhankelijk van de dikte, tot 30% besparen op je energiekosten. De werken nemen maar één à twee dagen in beslag en vereisen geen stedenbouwkundige vergunning.

Spouwmuurisolatie is niet alleen van toepassing bij nieuwbouwprojecten, ook in bestaande muren kan je makkelijk spouwmuurisolatie aanbrengen. Meestal wordt de isolatie dan via gaten in de muur in de spouw gespoten. Spoormuurisolatie maakt wel vaker deel uit van grote renovatieprojecten.

 

Muurisolatie langs de buitenzijde

Heeft je woning geen spouw? Dan kies je het best voor muurisolatie langs de buitenmuur. Opgelet: hiervoor is een vergunning nodig, aangezien je woning een andere look krijgt. Deze muurisolatie wordt tussen een houten of metalen regelwerk geplaatst, rechtstreeks op de muur bevestigd met speciale pluggen of gelijmd. Daarop komt dan een afwerkingslaag uit sierpleister of een ander materiaal.

Met buitenisolatie van bestaande muren kan je dikker isoleren zonder binnenruimte te verliezen. Je moet wel rekening houden met de dikkere gevel bij het plaatsen van deuren, ramen en vensterbanken. Oudere woningen hebben vaak massieve muren. Na-isoleren langs de buitenzijde verdient de voorkeur, maar is niet altijd mogelijk.

 

Muurisolatie langs de binnenzijde

Zijn twee bovenstaande technieken onmogelijk, dan moet je de muurisolatie langs de binnenkant van je woning aanbrengen. Ook hier zal je een groot verschil merken op je energiefactuur, maar er zijn wel enkele nadelen. Zo zal je muur geen warmte meer kunnen opslaan en is de kans op koudebruggen groot, zeker bij een oudere woning. Daarnaast verlies je ook veel ruimte. Met degelijke muurisolatie ben je al gauw 12 centimeter kwijt.

Tip: Bij deze drie vormen van muurisolatie heb je telkens recht op subsidies. Via een handige module kan je eenvoudig terugvinden waar je recht op heb. Als je twijfelt welke techniek het meest geschikt is voor je woning, kan je het best een renovatiecoördinator inschakelen, zoals Renoffice. Die geeft je het nodige advies voor de plaatsing van de muurisolatie of begeleidt de werken van A tot Z.

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

  • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
  • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
  • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
  • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.