De ruwbouwfase is de belangrijkste fase in het bouwproces. Ze neemt het meeste tijd in beslag en is goed voor 50 tot 60% van de totale kostprijs. Na deze fase rest alleen nog de afwerkingsfase en kun je bijna in je nieuwe woonst trekken.
Hou tijdens en na deze fase wel rekening met een aantal zaken, zoals het beschermen tegen weersomstandigheden. Of zoals dat in de volksmond heet: de ruwbouw winddicht maken.
Ruwbouw winddicht of gesloten: wat betekent dat?
Bij een winddichte ruwbouw – ook wel gesloten ruwbouw genoemd – is het buitenschrijnwerk al geplaatst en het huis binnen volledig afgeschermd van de weersomstandigheden. En hij is ook waterdicht.
Met de winter in zicht bescherm je de onafgewerkte ruwbouw maar beter tegen invloeden van buitenaf. Regen, sneeuw en vorst oefenen een negatieve invloed uit op de stenen, gevel en isolatie als de ruwbouw niet wind- en waterdicht is. Concreet? Harde en aanhoudende regen bijvoorbeeld doet de stenen verkleuren of zorgt voor een slechte hechting van de mortel. De mortel kan ook tussen de voegen uitspoelen, uitlopen en plekken veroorzaken. Hou daar dus rekening mee tijdens het plannen van de bouwwerken en zorg dat de woning nog voor het begint te vriezen bestand is tegen externe factoren.
Bescherm je ruwbouw tegen de barre weersomstandigheden in de winter
Er zijn weinig materialen die zo sterk zijn en de tand des tijds zo goed doorstaan als baksteen. Meteen ook een van de redenen waarom het zo populair is in landen met overwegend guur en wisselvallig weer. Landen als België dus.
Krijg je te maken met onvoorziene omstandigheden? Liggen de werken voor onbepaalde tijd stil en is je ruwbouw nog blootgesteld aan de weersomstandigheden? Neem dan zeker enkele voorzorgen, kwestie van de werken later zonder zorgen weer te hervatten.
Vertragingen of een tijdelijke stillegging van de werken zijn helaas een realiteit waarmee je best vooraf rekening houdt. Het gaat gemiddeld om 50 dagen per jaar, goed voor 1/5e van de werkdagen. En in die periode krijgt het weer vrij spel en verslapt de controle op de bestaande bouwstructuur. Gelukkig zijn er heel wat maatregelen die je kunt nemen.
Vermijd dat bepaalde plaatsen van de gevel en (binnen)muren overvloedig worden blootgesteld aan regen. Door het ontbreken van afvoerpijpen kan er bijvooreeld extra water langs de muur naar beneden stromen. Door die extra blootstelling kan de muur of de gevel verkleuren. Voorzie in dat geval een voorlopige plastieken pijp die het overvloedig water wegvoert van de muren en gevels.
Als de muren langs boven nog open zijn, plaats je daar best plastic folie. Op die manier voorkom je dat er water in de muren trekt. Bescherm zeker ook de isolatie als die aanwezig is. Gebruik ook hier plastic folie om alles af te dekken. Er zijn trouwens ook waterwerende isolatieplaten op de markt die voor extra bescherming zorgen.
Bescherming om de continuïteit van de werken te verzekeren
Ook een optie: voorkomen dat de werken stil liggen. Het probleem bij de basis aanpakken, zeg maar. Dat doe je door de ruwbouw af te dekken of te beschutten met lichte installaties zoals tenten, hangars, tijdelijke daken en opblaasbare structuren. De systemen zijn meestal volledig maar soms gedeeltelijk afgesloten in functie van de aard van de werken op dat moment.
Tijdelijk dak
Een modulair systeem, meestal op de stellingen, creëert een afgesloten werf. Grote voordeel is dat zo’n systeem weinig weegt en compact is. (Dus makkelijk mee te nemen.) Je hebt ook plooibare montagesystemen die sneller op te stellen zijn.
Opblaasbare structuur
Ook een techniek om de continuïteit van de werken te garanderen tijdens slechte weersomstandigheden is die van de opblaasbare structuur. Het omhulsel bestaat uit een dubbele huid en er zijn in- en uitgangen voorzien. Bijkomend voordeel is de akoestische isolatie en de isolerende werking, handig voor de werklui.
Met deze ingrepen verzeker je de continuïteit van de werken en ze beschermen de omgeving ook voor eventuele ongemakken veroorzaakt door de werf: stof, geluidsoverlast, enzovoort.
Je ruwbouw beschermen met Renoffice
Je ruwbouw beschermen tegen weersomstandigheden voor een optimaal eindresultaat? Doe een beroep op jouw renovatiecoördinator. Renoffice organiseert jouw werken van begin tot eind, van ruwbouw tot droomhuis, zodat je project op schema blijft en jijzelf op beide oren slaapt. Vraag nu een gratis offerte.