Een grondige renovatie van je woning biedt alleen voordelen voor je eigen comfort. Maar ze realiseert ook een meerwaarde voor je huis of appartement, interessant bij een eventuele verkoop. En wie wil dat nu niet? Er bestaan verschillende manieren om zo'n meerwaarde te creëren. Wij zetten de eenvoudigste en meest doeltreffende acties op een rijtje.
Begin met de eerste indruk
Een eerste indruk bepaalt vaak alles. Dat geldt net zo goed voor woningen als voor mensen. Reden genoeg om te investeren in het uitzicht van je woning, te beginnen met de voorgevel. Fris een verwaarloosde voorgevel eenvoudig op met een grondige schoonmaakbeurt.
Dat kan op heel veel manier en met verschillende technieken:
- zandstralen
- stoombehandeling
- chemische reiniging, …
- Herstel je gevel in zijn oude glorie of geef ‘m een nieuwe laag.
- Je kunt ‘m opnieuw laten schilderen, maar tegenwoordig kiezen veel mensen voor kleidakpannen.
- Vergelijk het met een hellend dak, alleen worden de dakpannen hier verticaal gemonteerd.
Overweeg ook om de oppervlakte van je woning te vergroten door middel van een aanbouw (bijv. een terras, veranda of garage). Vooral de veranda is nog altijd heel populair vandaag de dag. Logisch, want het loont qua prijs-kwaliteit altijd weer de moeite.
Ga verder met de kern
Ook het interieur van je woning maak je met een paar ingrepen snel aantrekkelijker. Nieuwe vloeren creëren meteen een andere look. Ook de lichtinval verricht vaak wonderen.
Extra ramen? Prima idee, want zo krijg je meer licht in huis. Opgelet, vraag wel eerst een stedenbouwkundige vergunning aan. Vooral in de voorgevel is de bouwvergunning van groot belang. In die zin zijn nieuwe dakvensters een makkelijker optie, want die plaats je ook zonder vergunning.
Keukens en badkamers maken of kraken een potentiële verkoopovereenkomst. Logisch, want het zijn misschien wel de twee belangrijkste ruimtes in je woning. Zorg dat ze er netjes uitzien en functioneel zijn. Dat wil zeggen dat je ze uitrust met recente toestellen die beantwoorden aan de huidige norm.
Ook onbenutte ruimtes (zoals zolders of kelders) tellen mee in het eindoordeel. Je vormt ze makkelijk om tot een extra slaapkamer of werkruimte. Voor je zolder gaat het dan meestal tot een eenvoudige dakisolatie. Kortom, een verbouwing van slechts enkele ruimtes in je woning loont de moeite.
Los ook kleine gebreken op, zodat je woning er verzorgd uitziet. De kans bestaat dat je ze zelf niet meer ziet na verloop van tijd, maar bezoekers merken ze zeker op. En als je ooit tot een verkoop overgaat, zul je ze alsnog moeten herstellen. Maak dus op tijd komaf met gebarsten tegels of scheuren in de muren.
Zet in op energiezuinig wonen
De Turteltaks, afschaffing van gratis stroom, verhoging van de BTW op elektriciteit, … Elk Vlaams gezin maakt zich terecht zorgen over zijn energiefactuur. Overweeg je in de nabije toekomst een woning aan te kopen? Let dan zeker op de EPC-waarde of het E-peil (of S-peil). Een energieprestatiecertificaat informeert potentiële kopers over de energiescore van de woning en is sinds 2009 verplicht bij elke verkoop.
Wens je je energiescore te verhogen? Volgende zaken maken een groot verschil:
- Verbeter de isolatie van je woning
- Vervang oude verwarmingsinstallaties door nieuwe energiezuinige toestellen. (Bijv. zonneboiler)
- Overweeg de aankoop van milieuvriendelijke verwarmingsinstallaties (Bijv. zonnepanelen of een warmtepomp)
Een goede isolatie kent uiteindelijk alleen maar voordelen. Minder verbruik, een lagere energiefactuur en meer comfort. Zorg ook zeker voor een goede ventilatie.
Tip? Kies voor benoveren: beter renoveren dan de wettelijke norm voorschrijft. Zo maak je je woning op en top future proof, klaar voor een lange toekomst. Je krijgt sowieso een certificaat als bewijs. Volgens een enquête van de REG zijn 6 op de 10 Vlaamse woningen toe aan een benovatie.
Vermijd een meerwaardebelasting
Wees ook geduldig. Koop je een (extra) woning om ze binnen de vijf jaar te verkopen, dan betaal je een meerwaardebelasting van 16,5% op de winst. In principe wordt hier voor de eigen woning een uitzondering gemaakt. Als je ze in de 12 maanden die voorafgingen aan de verkoop bewoonde, krijg je een vrijstelling. Probeer je eigen woning dus zeker niet binnen het jaar met een meerwaarde van de hand te doen.
Meer inspiratie nodig om een meerwaarde op je huis te creëren? Contacteer ons. We bekijken graag samen de mogelijkheden.