Hoor je de wasmachine van de buren? Of word je elke avond getrakteerd op keiharde gitaarrifs van je tienerzoon? Geen pretje, want in je woning wil je natuurlijk genieten van je rust. Te veel geluidsoverlast veroorzaakt stress en kan zelfs leiden tot oververmoeidheid. Zeker als het gaat om geluiden die de hele dag terugkeren, zoals voorbijrijdende auto’s in de straat.
Akoestische isolatie of geluidsisolatie houdt storende geluiden buiten. Welke mogelijkheden zijn er? En welke ingrepen laat je wanneer uitvoeren? Een overzicht.
Geluidsisolatie muur
Muren isoleer je met een voorzetwand of geluidsabsorberende geluidsmatten.
Voorzetwand: Ideaal voor dikke muren. De isolatiewand maakt geen rechtstreeks contact met die muur om geluidstrillingen te vermijden. Hij is akoestisch ontkoppeld.
Scheidingswand: Beter geschikt voor dunne muren met weinig massa. Bijvoorbeeld bij het gebruik van geluidswerende Gyproc-platen. Tussen de platen komt dan het isolatiemateriaal. Een heel effectieve manier om geluid tot ongeveer 78dB tegen te houden.
Geluidsisolatie vloer
Je vloer laten isoleren? Prima ingreep om contactgeluiden veroorzaakt door trillingen te dempen. Voetstappen bijvoorbeeld. Of het verschuiven van een tafel. De werkwijze verschilt op basis van de opbouw en constructie van het gebouw.
Een geluidsisolatie voor betonvloer gebeurt meestal met dunne matten uit polyethyleen- of polyolefineschuim. Die hebben een hoge draagkracht en zijn zo’n 3 tot 5 mm dik. Meestal wordt er eerst een minerale wol onder de vloer gelegd. Daarna volgen de geluidsisolerende matten en plaatmateriaal en (eventueel) een extra laag met schuimvlokken.
Geluidsisolatie plafond
Plafonds isoleren? Er zijn heel wat mogelijkheden afhankelijk van de geluidsoverlast.
Contactgeluid? Dan maken we een zwevende dekvloer op een bestaande houten of betonvloer.
Luchtgeluid? Dan ligt de oplossing bij geluidsabsorberend materiaal, bijvoorbeeld matten of (cellulose)vlokken.
Een verlaagd plafond met trillingsdempers helpt prima tegen contact- en luchtgeluid. Ideaal om het helemaal stil te maken tussen twee verdiepingen.
Akoestische isolatie: stappenplan
1. Diagnose stellen
Welke isolatietechniek maakt het weer stil in huis? Om dat te weten is er eerst een goede diagnose nodig. Zo krijgen we inzicht in de bron van het lawaai. Hoe? Door de weg van het geluid te volgen en op zoek te gaan naar het geluidslek.
Ook belangrijk: over welk soort geluid gaat het? Luchtgeluid zijn geluidstrillingen en elimineer je makkelijk met geluidsabsorberende materialen. Bij contactgeluid ligt de oplossing iets minder eenvoudig, want het gaat om trillingen veroorzaakt door contact die zich verspreiden via de muren.
2. Methode kiezen
Gaat het om kleine geluidshinder in huis? Dan volstaan meestal een paar kleine ingrepen, bijvoorbeeld viltjes onder de poten van een stoel of een rubberen strip onder de deur. Problemen met de buren kun je natuurlijk ook zelf oplossen.
Gaat het om quasi permanente geluidsoverlast zoals verkeer langs de straatkant, dan kijk je best uit naar een structurele oplossing. Als je nog gaat renoveren, kun je eventueel de indeling van je woning wijzigen. Je verhuist bijvoorbeeld de slaapkamer naar de tuinzijde.
3. Renovatiecoördinator contacteren
Eigenlijk kun je evengoed meteen op zoek gaan naar een renovatiecoördinator, want die staat je bij met raad en daad. Handig als je weinig tijd hebt of geen zin hebt om je te verdiepen in de wondere wereld van akoestische isolatie.
Wij komen graag langs om een diagnose te stellen en je te adviseren met een concreet actieplan. We bezorgen jou een passende offerte en voeren na goedkeuring de noodzakelijke werken uit.