Aan de slag met isolatieplaten: fluitje van een cent met deze tips!

Aan de slag met isolatieplaten: fluitje van een cent met deze tips!

Isolatieplaten zijn een veelgebruikt materiaal voor de isolatie van woningen. Maar opgelet: als je er zelf je huis mee wilt isoleren, ga je maar beter niet over één nacht ijs. Isolatieplaten bestaan namelijk in allerlei maten en gewichten en hebben diverse toepassingen. Met onderstaande tips en aandachtspunten heb je alvast een goede basis om aan de slag te gaan!

Isolatieplaten: voor welke toepassingen dienen ze?

Isolatieplaten staan bekend om hun veelzijdigheid. Zo zijn ze enorm nuttig bij vloerisolatiedakisolatie en muurisolatie. Dankzij hun grote afmetingen kan de isolatie snel en efficiënt geïnstalleerd worden, wat niet alleen een positieve impact heeft op de timing van je renovatie maar ook op het budget. Bovendien verbetert de hoge isolatiewaarde van isolatieplaten je wooncomfort en gaan je energiekosten dalen. Voorwaarde is wel dat je de juiste isolatieplaten kiest voor de juiste toepassing.

 

Harde versus soepele isolatieplaten

Harde isolatieplaten, bijvoorbeeld uit Polyurethaan (PUR), zijn erg efficiënt. PUR-isolatieplaten hebben een hoge isolatiewaarde en zijn gemakkelijk te installeren. Er hoeft niets afgeplakt te worden, waardoor je alles meteen kunt afwerken. PUR-platen worden gebruikt bij vloer-, dak- en spouwmuurisolatie. Soepele isolatieplaten worden vooral gebruikt voor dakisolatie, zeker als de ondergrond onregelmatig is (zoals bij een zadeldak). Ze zijn gemaakt van glaswol of rotswol (‘rockwool’).

 

Isolatie van vloeren

Als de isolatieplaten op de volle grond geïnstalleerd worden, geef je het best de vookeur aan polystyreenpolyurethaan of minerale wol. Om ongemakken zoals schimmels en bacteriën te vermijden, is het belangrijk dat de platen goed aansluiten en waterafstotend zijn. Wie scheurvorming wil vermijden, let het best ook op de drukvastheid.

 

Isolatieplaten voor spouwmuren

Deze isolatiematerialen zijn populair voor de isolatie van spouwmuren. Dit is opnieuw te danken aan hun groot formaat, waardoor de isolatie snel afgewerkt kan worden. Bij spouwmuurisolatie wordt meestal gekozen voor glaswolplaten, maar ook isolatieplaten uit polyurethaan zijn een optie.

 

Hulp nodig?

Als je weinig ervaring hebt met isolatie of renovatie, is isolatieplaten kiezen en installeren minder evident. In dat geval biedt een renovatie-expert soelaas. Wij coördineren je renovatie van A tot Z, zodat jij maar één iets hoeft te doen: genieten van je comfortabele, geïsoleerde woning!

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

  • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
  • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
  • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
  • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.