7 tips om je huis perfect te laten renoveren

7 tips om je huis perfect te laten renoveren

Je huis perfect laten renoveren, hoe doe je dat? Waarmee hou je rekening zodat alles volgens plan verloopt? En met welke renovatiepartner ga je in zee?

Je hebt de knoop doorgehakt: die broodnodige verbouwing komt er sowieso. Prima beslissing, want je verhoogt op die manier je comfort en realiseert een meerwaarde voor je woning. En natuurlijk speelt het esthetische aspect ook een rol. Maar misschien loopt je project net iets anders dan gepland. Of je krijgt te maken met verborgen gebreken in je net gekochte woning.

Het geheim van een vlotte renovatie? Een goede voorbereiding die op alle mogelijke tegenslagen anticipeert.

Klik hier om vrijblijvend contact op te nemen

1. Informeer je

Geen idee waar te starten? Normaal gezien pak je eerst de gebreken of zwakke schakels van je woning aan, zeker als je net een oud herenhuis kocht. Maar bij een totaalaanpak gaat het ook om het esthetische. Welke stijl kies je? Klassiek of modern? Of eerder landelijk? En wat zijn de opties dan?

Je vindt een schat aan informatie op het internet maar ook in interieurbladen. Laat je inspireren.

 

2. Opteer voor de totaalaanpak

Structurele verbouwingen met breekwerken zorgen voor stof en lawaai. Ze maken je woning mogelijk een tijdje onbewoonbaar. Is het dan een goed idee om voor stapsgewijze schoonheidsingrepen te kiezen? Integendeel, want zo blijf je al snel een paar decennia bezig. Bovendien kom je met een totaalaanpak eerder in aanmerking voor de renovatiepremie.

Gaat het om een energiebesparende renovatie? Dan riskeer je met halve maatregelen net méér te betalen op lange termijn. Een goede isolatie resulteert namelijk meteen in een lagere energiefactuur.

Nog een voordeel: een totaalrenovatie bekijkt het bredere plaatje en garandeert een coherent geheel. Want het oog wil ook wat.

 

3. Maak een financiële raming

Wat gaat dat kosten? En hoever reikt jouw budget? Kuala Lumpur of Klemskerke?

Het is altijd goed om te weten wat je financiële mogelijkheden zijn voor je begint. Heb je extra centjes nodig? Ga dan op zoek naar een voordelige renovatielening. Vergelijk de verschillende rentevoeten en voorwaarden.

Bouw ook zeker een kleine marge in bij het bepalen van jouw financieel plan. Een buffer voor onverwachte tegenslagen, zeg maar. Want een verbouwing laat zich nooit helemaal van a tot z voorspellen.

 

4. Denk op lange termijn

Een totaalrenovatie duurt meestal maanden, maar je woont nog veel langer - meestal jaren - in je woning. Kortom, haast en spoed … Trek voldoende tijd uit voor je verbouwing en focus op het eindresultaat. Natuurlijk brengen de werken heel wat ongemakken met zich mee, maar je denkt best op lange termijn.

Denken jij en jouw partner aan gezinsuitbreiding? Dan hou je daar best rekening mee bij het uittekenen van je renovatieplannen. Denk vooruit en anticipeer nu al op toekomstige evoluties. Op het klimaat heb je weinig vat, op de inrichting van je woning natuurlijk wel.

Heb je al jonge kinderen? Hou er rekening mee dat ze op een goede dag misschien de badkamer opeisen.

We worden ook almaar ouder. Misschien woon je binnen 20 jaar wel liever op de benedenverdieping. Allemaal dingen om nu al rekening mee te houden.

 

5. Hou rekening met de energienorm

Logisch gevolg van de voorgaande tip: hou ook rekening met almaar strengere EPB-eisen die Vlaanderen voorschrijft. Concreet? In 2050 moet je bestaande woning een even goede score halen als een nieuwbouwwoning. Dat betekent een E-peil 60.

Kies dus zeker ook voor een renovatiecoördinator die op de hoogte is van de huidige regelgeving (bijv. EPB-normen) en technieken. Hij zorgt voor een goede begeleiding, opvolging en kwaliteitsbewaking.

 

6. Bereid je praktisch voor

Wordt het dak verwijderd of worden de muren gesloopt? Dan plan je best een tijdelijke verhuis. Besluit je toch om te blijven? Zorg dan altijd dat je basisvoorzieningen aanwezig blijven: toilet, kooktoestellen, …

Heb je alleen te maken met stof en lawaai? Ook dan zoek je misschien best naar een tijdelijke oplossing die je levenscomfort garandeert.

Beperk ook verrassingen tot een minimum met deze checklist.

  • Bepaal je budget
  • Stel een actieplan op
  • Vraag de nodige vergunningen aan
  • Maak een realistische planning
  • Verwittig je buren over mogelijke geluidsoverlast

 

7. Kies een ervaren renovatiecoördinator

Goede vaklui behoeven (net zoals de wijn) geen krans. Kies dus een geschikte renovatiepartner. Een die de zaken grondig aanpakt, transparant werkt, de vooropgestelde timing respecteert, …

En wat met de prijs? Sommige mensen denken dat ze goedkoper uitkomen als ze sommige werken zelf uitvoeren, maar op lange termijn ben je altijd beter af met een ervaren vakman of team. Schaalvergroting leidt ook vaak tot een voordeliger offerte.

Bij ons krijgt u helder advies op maat van uw droomhuis. Neem contact op met ons team en we zetten de koffie alvast klaar. Afgesproken?

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

  • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
  • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
  • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
  • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.