
De badkamer is een van de eerste ruimtes die je wilt renoveren in huis. Logisch, want ze is ook een van de belangrijkste ruimtes. Ze dient voor je dagelijkse hygiëne en moet in de eerste plaats functioneel zijn. Daarom kies je voor hedendaags sanitair en makkelijk te onderhouden meubels. Toch denk je beter goed na voor je begint, want anders ontstaan onverwachte problemen en kosten.
Met deze 7 tips verloopt je badkamerrenovatie helemaal volgens plan.
Badkamer renoveren: 7 tips voor een vlekkeloze verbouwing
1. Een goede voorbereiding is het halve werk
Een vlekkeloze badkamerrenovatie begint bij een goede voorbereiding. Er vallen dan ook heel wat knopen door te hakken. Luxe-bad of functionele douche? Met of zonder toilet? Klassiek of modern? Met de juiste keuzes geraak je al een heel eind.
Geen inspiratie? Op het internet vind je heel wat voorbeelden van kant-en-klare badkamers in verschillende stijlen.
2. Bepaal je budget
Denk goed na over welk budget je wilt/kunt uittrekken voor de renovatie van je badkamer. Met sanitair is het zoals met auto’s: je kunt er zo ver in gaan als je zelf wilt. De prijs loopt op naarmate je duurdere materialen en meubelen kiest. Wil je het nieuwste van het nieuwste? Dan betaal je daar ook voor.
Je reserveert ook best een reservebedrag voor onvoorziene kosten, bijvoorbeeld om die ene leiding dan toch te vervangen.
3. Kies de juiste materialen
Welke materialen wil je in je badkamer? Je kiest uit een brede waaier van mogelijkheden voor de vloer, wanden en het plafond. Hou daarbij vooral rekening met het functionele, voor de afwerking ook met esthetische.
Wandtegels of verf, vloertegels of badkamerlaminaat, simpele douche of luxueus bubbelbad? Je staat versteld van de mogelijkheden, vraag gerust advies aan je renovatie- of badkamerspecialist. Hij vertelt je meer over de voor- en nadelen.
4. Maak strategische keuzes
Heb je alleen oog voor het functionele of wil je uitpakken met je badkamer? Wastafels, douchecabines en badkuipen worden snel gedateerd, omdat er telkens nieuwe modellen op de markt komen. Als je de renovatie van je badkamers als een lange termijninvestering ziet, besteed je misschien beter wat meer. De duurdere materialen en modellen doorstaan beter de tand des tijds.
5. Teken een plan uit
Welke toestellen komen er in je badkamer? Alleen het hoogst noodzakelijke of ook je wasmachine en droogtrommel? Maak een grondplan om een idee te krijgen van de indeling. Zo weet je op voorhand hoeveel ruimte je hebt voor je toestellen en sanitair en hoeveel je nieuwe meubelen mogen afwijken van de standaardmaten.
Geen handige Harry of 3D-expert? Huur een expert in.
6. Begin op tijd
Je wilt natuurlijk niet dat de werken vertraging oplopen. Daarom stel je best een realistische planning op. Betel je ook zelf onderdelen? Doe het dan zeker op tijd, want de levertijden kunnen soms behoorlijk oplopen.
7. Zoek een ervaren renovatiespecialist
Liever geen onaangename verrassingen? Kies een ervaren renovatiespecialist die op voorhand rekening houdt met alle aandachtspunten. Een team van vakmensen maakt eerst een grondige diagnose van de staat van je badkamer en kijkt leidingen na.
Prijs badkamerrenovatie
Badkamer renoveren? Met een goede voorbereiding krijg je een goed idee van wat er mogelijk is voor je budget. Heb je weinig geld? Dan kun je ook gewoon voor een minimumingreep kiezen en bijvoorbeeld tegels renoveren in plaats van ze te vervangen.
Neem een kijkje op het internet of vraag advies aan je badkamer- of renovatieconsulent.