Renoveren zonder stress? Zorg dan in de eerste plaats voor een goede voorbereiding. En kies een ervaren renovatiecoördinator die het klappen van de zweep kent en die anticipeert op mogelijke spelbrekers. Want zoals altijd leer je vooral van de fouten die je maakt. Of die anderen voor jou maakten. Maar wat zijn nu eigenlijk de renovatiefouten die je absoluut moet vermijden?
Veel gemaakte fouten tijdens renovaties
1. Onvoldoende voorbereiding
Een goede voorbereiding is het halve werk, luidt het spreekwoord. En dat klopt ook. Met een gedetailleerd plan blijven de werken netjes binnen je budget en blijf je ook perfect op schema. Laat alles op papier zetten door je renovatiecoördinator. Een goed scenario houdt trouwens ook rekening met eventuele spelbrekers en bouwt een veilige buffer in.
2. Fundamentele ingrepen uitstellen
Misschien stuit jouw renovatiecoördinator tijdens de werken op verborgen gebreken. Bijvoorbeeld elektrische leidingen die aan vervanging/vernieuwing toe zijn. Of sanitair dat verouderd is. Als je gaat breken, word je - zeker in een oud huis - wel eens onaangenaam verrast. Wat dan weer aanleiding geeft tot onverwachte kosten. Helaas.
Uitstellen? Doe het niet, want de kans ik groot dan je op lange termijn nog eens extra kosten maakt. En wie weet wordt het probleem alleen maar groter.
3. Stappen overslaan
Zin om een binnenweg te nemen? Slecht idee, want ook hier geldt weer dat een lange termijnvisie loont. Zorg dat je meteen goed zit met je ingrepen en sla geen stappen over. Anders riskeer je vroeg of laat te moeten herbeginnen.
4. Toestellen te vroeg kopen
Om te weten welk toestel je best koopt, hou je natuurlijk rekening met de afmetingen. Laat je dus niet verleiden of onder druk zetten door een tijdelijke promotie in een elektronicawinkel of op een of andere webshop. De kans is groot dat je vaatwasmachine uiteindelijk toch niet past in je nieuwe keuken. Klinkt logisch, maar toch …
5. Korte termijnplanning
Misschien droom je ervan om je buurman met verstomming te slaan. En dan koop je de laatste nieuwe snufjes die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Stop met trendy te (willen) zijn, want de waan van de dag is vluchtig. Denk op lange termijn en maak keuzes die de tand des tijds moeiteloos doorstaan.
6. Te veel willen besparen
Natuurlijk hou je de kosten van je renovatie het liefst onder controle. Maar goedkoop is vaak duurkoop. Dat geldt zeker voor de keuze van de materialen en de firma die je inhuurt voor een goed verloop van de werken.
7. Verkeerde aannemer inschakelen
De beste garantie op een goed eindresultaat? Een goede aannemer. Test hem meteen uit en kijk hoe snel hij terugbelt. Leeft hij zijn afspraken na? En welke oplossingen stelt hij voor?
Meer fouten?
Te weinig focus op groene materialen. Jammer, want ze zijn niet noodzakelijk duurder en altijd een prima investering in de toekomst. Een goede isolatie bespaart jou heel wat op de energiefactuur en verhoogt meteen je comfort.
Hou ook voldoende rekening met de huidige stijl van je woning. Respecteer de look en feel bij het opmaken van je verbouwingsplannen.
Contacteer een betrouwbare renovatiecoördinator
Wees kieskeurig bij de keuze van je aannemer. Laat je adviseren door een ervaren renovatiecoördinator met de juiste professionals die gebruik maakt van hoogwaardige materialen.
Financiële of organisatorische kater vermijden? Neem contact op. Zo krijg je meteen een zicht op de mogelijkheden voor jouw woning.