Renovatie oude badkamer gepland? In de praktijk blijkt het moeilijker dan verwacht. Tenminste, als je het goed wilt doen. Je denkt misschien dat jouw huis in perfecte staat verkeert, maar als je badkamer werd gebouwd tussen 1890 en 1950 neem je best voorzorgen.
Wat kan er fout gaan? Met deze aandachtspunten zorg je voor een geslaagde badkamerrenovatie en bespaar je heel wat budget.
6 uitglijders bij renovatie oude badkamer
1. Oude leidingen
Gewoon even een nieuw bad of toilet installeren? Helaas, sanitair dat de oorlog nog heeft meegemaakt, verslijt door de jaren heen. Je krijgt mogelijk te maken met barsten of opstoppingen. Renoveer je tijdens het weekend en heb je een dringend een loodgieter nodig voor een noodgeval? Hou er dan rekening mee dat hij meer aanrekent voor weekendwerk.
Tip: Wees voorzichtig bij het verwijderen van bepaalde stukken, want lekken veroorzaken snel grote schade. Plan voldoende tijd in voor onvoorziene problemen. Kortom, neem je voorzorgen.
2. Geen afsluiters
In oude huizen ontbreekt soms een afsluitkraantje bij wastafels en toiletten. Gevolg? Je moet de hoofdkraan afsluiten voor de hele duur van de werken. Geen probleem, tenzij je vergeten was dat andere mensen nog douchen of de afwas doen.
Wil je de duur van de afsluiting tot een minimum beperken? Bereid ja dan goed voor en hou de nieuwe wisselstukken klaar wanneer je de oude verwijdert.
3. Bedding in cement
In reclame volstaat meestal wat licht gereedschap om alle tegels te verwijderen. In een oud huis ligt dat anders. De tegels werden vroeger in een beton geplaatst. Je zult dus heel wat cement moeten afbreken en afvoeren voor je een nieuwe vloer kunt plaatsen.
Tip: Breek de tegels en het cement met een voorhamer. Denk ook na over een plan om het puin weg te voeren, want voor je het weet zit je met een behoorlijke hoeveelheid.
4. Elektrische leidingen
Bij het openbreken van een oude wand of vloer vind je wel eens elektrische leidingen. Is de bedrading versleten? Is de coating aangetast? Zie je slordig werk? Maak van de gelegenheid gebruik om alles na te kijken en contacteer een vakman als je twijfelt. Het is altijd goedkoper om nu te corrigeren dan wanneer de vloeren weer op hun plaats liggen.
5. Loodhoudende verf
Loodhoudende verf op muren of plafonds is verboden, omdat het de gezondheid schaadt. Vroeger mocht het wel, maar vooral kinderen durven oude stukken die loskomen wel eens in hun mond steken. Hou daar rekening mee. En wees voorzichtig met stofontwikkeling.
Tip: Test de verflaag voor je begint, zodat je weet of er lood in zit. Probeer stofontwikkeling zoveel mogelijk te beperken en sluit de ruimte goed af.
6. Oneffenheden
Als je een badkamer sloopt, stuit je wel eens op oneffenheden. Zeker als het gaat om vloerbalken. Soms ontdek je plaatsen die ooit bewerkt zijn door een loodgieter of elektricien. Of je detecteert rot of termietenschade. Het hoort allemaal bij de renovatie van oude badkamers. Wat de oorzaak ook is, je zorgt natuurlijk best voor een mooie vlakke vloer of muur.
Tip: Breng een extra laag aan op verrotte of door termieten beschadigde balken. Zo herstel je hun draagkracht.
Renovatie oude badkamer laten uitvoeren?
Natuurlijk kom je ook andere problemen tegen als je een oude badkamer renoveert, maar deze 6 lijken toch de meest voorkomende. Hou er rekening mee, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.
Neem je liever het zekere voor het onzekere? Huur een team van experts in met genoeg ervaring om vooruit te kijken. Zo geniet je van een zorgeloze renovatie volgens planning en binnen jouw budget.