Renoveren zit in de lift, ook in 2017. Logisch, want het is nog altijd een prima investering in de toekomst. Sinds 2008 worden trouwens méér vergunningen uitgereikt voor renoveren dan voor nieuwbouw. Maar ook binnen de renovaties zien we verschuivingen en trends opduiken, vooral door wijzigingen in de steunmaatregelen van de overheid.
Welke verbouwingswerken laat je dit jaar uitvoeren? Voor welke investering kies je zodat je helemaal mee bent? 5 renovatie trends 2017.
Renovatietrends 2017
1. Totaalrenovaties
Vroeger werd er meer stapsgewijs gerenoveerd, bijvoorbeeld eerst de badkamer en een paar jaar later de woonkamer. Of eerst de verwarming en veel later pas de (dubbele of driedubbele) beglazing. Waarom? Omdat je op die manier kosten spreidt in de tijd. Maar ondertussen verlies je natuurlijk wel kostbare energie omdat de isolatie niet ‘af’ is. En dat resulteert ook in een hogere energiefactuur.
De overheid stimuleert daarom totaalrenovaties, een combinatie van verschillende energiebesparende maatregelen die de EPB-waarde van je woning significant drukken. Met succes, want almaar meer van onze klanten kiezen ook effectief voor een totaalrenovatie. Een slimme keuze op lange termijn.
2. Benoveren
Een verstandige Vlaming benoveert, met de ‘b’ van ‘beter’. Dixit de Vlaamse overheid. Benoveren is renoveren tot jouw woning een even goede energiescore haalt als een nieuwbouw. Ambitieus? Niet helemaal, want tegen 2050 wordt dat verplicht met het oog op de klimaatdoelstellingen en het ‘renovatiepact’.
2050 lijkt nog ver maar ook deze overheidscampagne krijgt behoorlijk wat navolging. Veel mensen kijken graag zo ver mogelijk vooruit bij het uitdenken van hun renovatieplannen en gaan voor een forse energiebesparing, meer wooncomfort en een waardevermeerdering van hun huis. Ze kiezen voor isolerende maatregelen en een luchtdichte woning.
Heb je kinderen of ben je gewoon maatschappelijk bewust? Dan heb je alle reden om ook aan het milieu te denken. Benoveren resulteert namelijk in een lagere CO2-uitstoot.
3. Energetische verbouwing
Energetische renovaties worden het helemaal in 2017 en dat is geen toeval. Je krijgt een korting op de onroerende voorheffing als je gaat voor een ingrijpende energetische renovatie. Wat betekent dat in de praktijk? Je isoleert minstens 75% van de buitenschil van je woning en vervangt alle technische installaties door energiezuinige modellen. Bedoeling is je E-peil zo veel mogelijk te laten zakken. Zit je onder de E90, dan krijg je vijf jaar lang 50% korting. Onder de E60 krijg je zelfs een volledige vrijstelling van onroerende voorheffing.
De regeling geldt voor bouwaanvragen ingediend na 1 oktober 2016.
4. Mix van oud en nieuw
In welke stijl renoveer je? Almaar meer mensen kiezen voor een mix van oude en moderne elementen. Als leek zou je verwachten dat zo’n combinatie vloekt, maar niets is minder waar. Ze levert vaak een spannend en harmonieus resultaat op, zeker bij een oude woning met veel karakter. Die prachtige schouw schittert als nooit tevoren in jouw modern interieur. Tip: vraag advies aan jouw renovatiecoördinator. Hij geeft je graag zijn mening.
5. Veel lichtinval
Bij nieuwbouw wordt veel rekening gehouden met de lichtinval en dat merk je ook aan de architectuur. In oude woningen vind je minder vlug grote glaspartijen, maar met wat slimme ingrepen haal je toch meer zonlicht in huis. Met een aanbouw kun je bovendien alle richtingen uit als het gaat om de grootte en positie van de ramen. Nieuwste trend? Glazen constructies afgewerkt met hout.
Grote voordeel van veel lichtinval? Jouw humeur. Dat is namelijk wetenschappelijk bewezen.
Verbouwen wordt nog populairder in 2017
De Vlaamse regering keurde vorig jaar de betonstop goed, want Vlaanderen is zo goed als volgebouwd. En dus wordt nieuwbouw ontmoedigd vanaf nu tot 2040 en renoveren aangemoedigd. Tenminste, op voorwaarde dat het duurzaam gebeurt. Experts verwachten dat renovatie nog meer piekt in 2017. Misschien is dat wel de grootste renovatietrend. Redenen?
- Renovatiepremies: In 2017 vooral voor totaalrenovaties en verbouwen met je buren (burenpremie).
- Btw-tarief van 6% voor renoveren versus 21% voor nieuwbouw
- Lage tarieven voor leningen
- Veel woningen uit de jaren ’60 en ’70 komen op de koopmarkt en die zijn meestal niet of onvoldoende geïsoleerd.
- Je geld investeren in vastgoed is nog altijd beter dan het op de bank te zetten.
Op zoek naar een betrouwbare renovatiecoördinator voor een slim en voordelig renovatieplan met het oog op de toekomst? Onze medewerkers geven je graag advies en bezorgen jou een vrijblijvende offerte.