Terug naar overzicht

3 tips om te besparen op een renovatielening

Wie zijn woning in 2020 een make-over wil geven, kan een renovatielening afsluiten om dat project te financieren. Maar wist je dat er enkele manieren zijn om het prijskaartje van zo’n lening gevoelig te verlagen? Wij geven enkele tips.

Klik hier om vrijblijvend contact op te nemen

3 tips om te besparen op een renovatielening

1. Kies de juiste lening

Het merendeel van de banken biedt uiteenlopende financieringsoplossingen aan, zoals auto- en renovatieleningen. Bekijk daarom altijd welke lening perfect aansluit bij jouw noden. Het is bijvoorbeeld geen goed idee om een persoonlijke lening af te sluiten om een renovatie te financieren. Een renovatielening is immers veel goedkoper.

Al raden we je af om blindelings een renovatielening af te sluiten. In sommige gevallen kom je in aanmerking voor de veel goedkopere energielening. De goedkoopste groene lening is maar liefst 85 basispunten goedkoper dan de goedkoopste renovatielening. Dat vertaalt zich in een besparing van 200 euro bij een lening van 10.000 euro.

Wanneer kom je in aanmerking voor een energielening? Dat is afhankelijk van de gekozen bank. Iedere bank hanteert immers haar eigen criteria om te bepalen of ze iemand een groene lening verstrekt. Bij KBC moet bijvoorbeeld 50 procent van je renovatiebudget bestaan uit investeringen waarmee je energie bespaart. Bij ING loopt dat percentage op tot 80 procent.

Wist je overigens dat je bij sommige banken een groene lening kan afsluiten om je woning te beveiligen tegen brand en inbraak? Dat is onder meer het geval bij Belfius en KBC.

 

2. Vergelijken is de boodschap

De ene renovatielening is de andere niet. Het tarief van een lening is immers sterk afhankelijk van de gekozen kredietgever. Het verschil kan al snel oplopen tot enkele procentpunten.

We geven een voorbeeld op basis van een lening van 10.000 euro met een looptijd van 48 maanden. Het hoogste tarief bedraagt in dat geval 5,9 procent. Terwijl de goedkoopste bank uit onze vergelijking uitpakt met een tarief van 2,24 procent. Wie voor de goedkoopste lening kiest, kan in dit voorbeeld tot 1.140 euro besparen. Hoe groter het leenbedrag, hoe groter de besparing en omgekeerd.

Hoe dan ook loont het zeker en vast de moeite om je licht te laten schijnen over verschillende renovatieleningen. Via vergelijkingssites zoals TopCompare.be vergelijk je snel en eenvoudig renovatieleningen.

 

3. Durf eens kijken naar een andere of kleinere bank

Veel mensen sluiten een lening af bij hun vertrouwde bank omdat ze bijvoorbeeld een goede relatie hebben met de lokale adviseur. Daar valt zeker iets voor zeggen. Service en vertrouwen zijn zeer belangrijk. Maar kijk misschien toch ook eens naar andere banken. De grootste banken hebben niet altijd de goedkoopste tarieven op de markt. Soms zijn het de kleinere spelers die uitpakken met gunsttarieven. Zoals hierboven reeds vermeld is vergelijken van cruciaal belang.

Bij leningen op afbetalingen, zoals een renovatielening, is het doorgaans niet nodig om een zichtrekening bij de bank van je lening af te sluiten. Is wel het geval, dan is die meestal gratis. Geen drempel dus om eens bij andere banken een kijkje te gaan nemen.

Dit artikel is geschreven door TopCompare.be in samenwerking met Renoffice.be

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

  • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
  • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
  • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2019.
  • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.

Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.

Beschrijf kort uw project.

Je krijgt snel een verblijvend voorstel.